Svijet

Broj siromašne djece se udvostručio u Americi

Foto: canva stock

Američki predsjednik Džo Bajden okrivio je republikance u Kongresu zbog toga što nijesu produžili povećane poreske olakšice za djecu i obećao je da će ih vratiti

Stopa dječjeg siromaštva u Sjedinjenim Državama se više nego udvostručila, a prosječni prihod domaćinstva opao je prošle godine kada su istekle vladine beneficije iz vremena pandemije koronavirusa, dok je inflacija nastavila da raste, pokazuju podaci koje je danas objavio američki Biro za popis stanovništva, javljaju agencije.

Istovremeno, zvanična stopa siromaštva za Afroamerikance pala je na najniži nivo u istoriji, a nejednakost prihoda je opala prvi put od 2007. godine, kada se posmatra prihod prije oporezivanja. Međutim, nejednakost prihoda se povećala kada se gleda prihod poslije oporezivanja, što je još jedan od rezultata ukidanja poreskih olakšica iz ere pandemije, prema izvještajima Biroa za popis o prihodima, siromaštvu i zdravstvenom osiguranju.

Izvještaj ukazuje na ponekad kontradiktorne faktore koji su prošle godine pogađali američka domaćinstva suočena sa snažnim tržištem poslova, povećanjem broja radnika sa punim radnim vremenom iz godine u godinu, ali i rastućom inflacijom i prestankom stimulativnih beneficija iz ere pandemije, prenosi Glas Amerike.

Kao odgovor na pandemiju, federalna vlada je proširila poreske olakšice za roditelje male djece i poslala isplate ljudima koji su bili najugroženiji tokom pandemije, smanjujući 2021. stopu siromaštva.

Proširenje poreskih olakšica za djecu isteklo je krajem 2021, a druge beneficije vezane za pandemiju okončane su prošle godine.

Kao rezultat toga, stopa dječjeg siromaštva uvećana je sa 7,2 u 2021, na 12,4 odsto u 2022, prema Birou za popis stanovništva.

Američki predsjednik Džo Bajden okrivio je republikance u Kongresu zbog toga što nijesu produžili povećane poreske olakšice za djecu i obećao je da će ih vratiti.

Prosječni prihod domaćinstva u 2022. iznosio je 74.580 dolara, što je pad od 2,3 odsto u odnosu na 2021. Amerikanci azijskog porijekla imali su najveći prosječni prihod domaćinstva, skoro 109.000 dolara, dok su crnci imali najniži, oko 53.000 dolara.

Zvanična stopa siromaštva iznosila je 11,5 odsto, a za crnce 17,1 odsto, što je najniže u istoriji, dok je dopunska stopa siromaštva iznosila 12,4 odsto, što je povećanje od 4,6 procenata u odnosu na 2021.

Američki biro za popis stanovništva objavljuje dvije stope siromaštva. Zvanična stopa zasniva se na novčanim sredstvima, a dopunska obuhvata i gotovinske i nenovčane naknade i oduzima neophodne troškove, kao što su porezi i medicinski troškovi.

Procenat ljudi bez zdravstvenog osiguranja pao je za skoro pola procenta na 7,9 odsto, naveo je Biro za popis stanovništva.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad