Srbija

Brnabićeva: Biće teško sarađivati sa zemljama koje su bile sponzori i kosponzori rezolucije

Foto: Tanjug

Predsednica parlamenta je navela da i one zemlje koje su bile uzdržane predstavljaju jasan glas da nisu bile za rezoluciju

Predsednica Narodne skupštine Srbije Ana Brnabić rekla je nakon usvajanja rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u Njujorku da se rezultat poklapa sa diplomatskim aktivnostima Srbije.

“Nismo želeli da dozvolimo da se stigmatizuje naš narod. Više od dve trećine sveta nije glasalo za rezoluciju”, rekla je predsednica parlamenta za RTS.

Navela je da i one zemlje koje su bile uzdržane predstavljaju jasan glas da nisu bile za rezoluciju.

“Ovo je veliki rezultat rada predsednika i naše diplomatije. Srbija je pokazala kako se bori za svoje interese, svet i principe međunarodnog prava”, ukazala je Brnabićeva.

Predsednica parlamenta je istakla da će joj biti izuzetno teško da sarađuje sa zemljama koje su bile sponzori i kosponzori rezolucije.

“Osećaću se mnogo bliža zemljama koje su glasale protiv ili su bile uzdržane, ili napustile salu. Nastavićemo da radimo sa našim partnerima, Evropska unija je u našem interesu, ali ću u svakom trenutku biti uz zemlje koje su bile uz nas”, ukazala je predsednica Skupštine.

Zahvalila se Mađarskoj na podršci i tome što je glasala protiv, kao i Kipru, Grčkoj, Slovačkoj na uzdržanosti, a posebno je istakla primer Monaka čiji su predstavnici izašli iz sale kada se glasilo.

“Veliko hvala Monaku. To je takođe pokazatelj jednog ogromnog integriteta”, rekla je Brnabićeva.

Predsednica parlamenta naglasila je da je rezolucija usvojena, ali da je njihova pobeda pirova.

“Čitav svet je video bahatost i arogantnost velikih sila. Napravili su pravila igre tako da može da se predloži rezolucija bez pitanja za zemlju na koju se odnosi, a to je Bosna i Hercegovina. Dakle, BiH nije bila iza te rezolucije, već jedan član predsedništva”, istakla je Brnabićeva.

Navela je i da su prema tim pravilima igre usvojili dokument sa 43 odsto glasova “za” i više od 57 odsto onih koji su bili uzdržani ili protiv.

“Prekršen je Dejtonski sporazum i mi ćemo biti uz naš narod u BiH. Sačekaćemo nekoliko dana da vidimo šta će se dešavati. Ono što sada mogu da kažem da je ovo veliki faul zapadnih sila”, dodala je.

“Po prvi put se u UN-u čuo i glas srpskih žrtava”

Predsednica Skupštine rekla je i da je šefica misije Nemačke, kada je obrazlagala nacrt rezolucije, izbegla da govori o svim žrtvama rata, a među njima i srpskim.

“To govori koliko su bili objektivni. Bilo bi ljudski da su u jednoj rečenici pomenuli sve žrtve, ali nisu. I to će ostati zapamćeno”, istakla je Ana Brnabić.

Navela je i da je važno da se po prvi put od završetka rata u UN-u mogao čuti i glas srpskih žrtava, aludirajući na panel “Mi govorimo, jer oni ne mogu – glasovi koji se čuju”, koji je održan u zgradi UN-a uoči sednice Generalne skupštine.

“Ali se i po prvi put u Generalnoj skupštini, zahvaljujući predsedniku Vučiću, čuo glas o genocidu nad srpskim narodom u Prvom i Drugom svetskom ratu od strane onih koji danas promovišu tu rezoluciju”, rekla je ona i kratko se osvrnula na stav crnogorskih predstavnika koji su glasali “za”.

“Crna Gora je odigrala najpodmukliju ulogu”, zaključila je predsednica Skupštine Srbije za RTS.

Podsetimo, Generalna Skupština UN-a je usvojila rezoluciju o Srebrenici sa 84 glasa “za”. Devetnaest država je bilo protiv, dok je 68 članica ostalo uzdržano.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u obraćanju na sednici nakon glasanja istakao da su rezolucijom hteli da stave žig na čelo Srbije, ali da nisu uspeli, kao i da 107 država nije glasalo za taj dokument.

Između ostalog, upitao je zašto se rezolucija o Srebrenici donosi baš sada i zašto se na njoj radilo tajno. Upozorio je da će usvajanje rezolucije otvoriti Pandorinu kutiju i svet suočiti sa nizom optužbi za genocid.

Podsetimo, dokumenti usvojeni u Generalnoj skupštini UN-a nemaju obavezujuću snagu.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad