Vijesti

Brnabić upozorila: Kurtijeva izjava može da destabilizuje region

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da izjava Aljbina Kurtija da bi u budućnosti glasao za spajanje Kosova i Albanije može ozbiljno da destabilizuje ceo region.

Spo
Foto: Danas

Ta izjava je samo još jedan kamen u podrivanju temelja regionalne stabilnosti i regionalne bezbednosti. Ta izjava može da izazove velike potrese u celom region. Jasna je politika Aljbina Kurtija koju on, čini mi se, ne krije. Ono što mnogo više brine je nedostatak reakcije međunarodne zajednice – izjavila je premijerka za Tanjug.

Ona kaže da bi volela da je čula nešto od Viole Fon Kramon u vezi s nečim što i jeste njen posao, kao evropskog izvestioca za Kosovo i Metohiju.

– Žena se više bavi centralnom Srbijom i kritikuje sve teme ovde, od prava radnika, plasira laži i poluinformacije o vijetnamskim radnicima koji rade u Republici Srbiji kod stranog investitora u Srbiji, koji pri tome, poštuje sve zakone Republike Srbije. Ona se bavi Srbijom i svim temama od vladavine prava do prava radnika do naše investicione klime, rudarstva i rudarenja litijuma u Srbiji, umesto da se bavi time šta se dešava na teritoriji Autonomne pokrajine KiM. Ne izjašnjava o onome o čemu treba da se izjašnjava kao izvestilac za tzv. Kosovo, a to je izjava Aljbina Kurtija – naglasila je premijerka.

Brnabić je podsetila da smo u ovoj godini bili svedoci 117 različitih napada na Srbe i srpsku imovinu na KiM, što je za 30 odsto više u odnosu na prošlu godinu.

– Ni o jednom od tih napada Viola Fon Kramon se nije izjasnila. Tako da bih volela da čujem i EU, i Violu Fon Kramon šta imaju da kažu o ovome. Svako ćutanje je znak odobravanja – poručila je premijerka.

Na pitanje da li je moguće da u budućnosti dođe do takvog scenarija, Brnabić je odgovorila da sumnja u to, ali da je potrebno da svi međunarodni činioci kažu da je to nemoguće.

– Zavisi od toga kako će se međunarodna zajednica postavi prema tome, ali to bi onda značilo mnogo šire posledice za čitav ovaj regiona, ali i za druge regione u Evropi i svetu. Ja se nadam da se oni nisu izjasnili samo zato što je vikend pa možda ne rade, mada vidimo da Viola Fon Kramon i vikendom voli da kritikuje Srbiju. Ja se ipak nadam da će se oni oglasiti – zaključila je premijerka.

(Borba)

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad