Politika

Brnabić uoči posjete Zdravka Krivokapića Beogradu: Očekujem od Vlade Crne Gore da uvažava interese srpskog naroda!

Dobri odnosi Republike Srbije i Crne Gore su, osim za naše dve države, od suštinske važnosti i za stabilnost čitavog regiona. Ne treba da podsećam da je Crna Gora jedan od najvažnijih ekonomskih partnera Republike, kako po visini trgovinske razmene, tako i po obimu investicija i turističkoj razmeni i da zajedničkim radnom možemo da postignemo još mnogo više u narednim godinama, poručila je u intervjuu za IN4S premijerka Republike Srbije Ana Brnabić.

*Sjutra, na Vaš poziv, u prvu zvaničnu posjetu Beogradu stiže premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić. Nakon pobjede nad DPS režimom 30. avgusta 2020. godine, narod je očekivao, da će odnosi između Srbije i Crne Gore biti neuporedivo bolji. Da li njegovu posjetu možemo posmatrati u kontekstu nove etape u odnosima zvaničnog Beograda i Podgorice?

Srbija je oduvek, makar od 2014. godine kada je predsednik Vlade bio Aleksandar Vučić pa sve do danas, trajno opredeljena za najbolje moguće odnose sa Crnom Gorom. Srbija želi saradnju sa Crnom Gorom, želi unapređenje položaja srpske zajednice u Crnoj Gori, lakši protok ljudi, robe i usluga između naših granica i to se nikada neće promeniti. Poseta premijera Krivokapića je svakako korak u dobrom pravcu, ali nije nikakva promena kursa spoljne politike sa naše strane – regionalna stabilnost i bolje povezan region je jedan od osnovnih prirotiteta naše spoljne politike.

Očekujemo da će, osim obnove političkog dijaloga na visokom nivou, rezultat ove posete biti stabilniji i sadržajniji bilateralni odnosi.

Dobri odnosi RS i CG su, osim za naše dve države, od suštinske važnosti i za stabilnost čitavog regiona. Ne treba da podsećam da je CG jedan od najvažnijih ekonomskih partnera RS, kako po visini trgovinske razmene, tako i po obimu investicija i turističkoj razmeni i da zajedničkim radnom možemo da postignemo još mnogo više u narednim godinama.

*Šta danas najviše opterećuje zvanične odnose dveju država?

Odnosi su opterećeni nizom pitanja – pitanje odnosa Crne Gore prema Kosovu i Metohiji, pitanje granice dvojnog državljanstva i položaja Srba u CG, još uvek otvoreno pitanje ambasadora Srbije u Crnoj Gori, ali i još nekim koje ne bih sada potezala.

Ova poseta će biti dobra prilika da razgovaramo i počnemo mnogo snažnije da radimo kako bismo prevazišli neke od ovih tema. Srbija je zainteresovana da sva otvorena pitanja reši u najkraćem roku.

*Kako prevazići ta sporna pitanja prije svega u interesu građana sa obije strane granice?

Fokusirati se na teme koje direktno utiči na kvalitet života građana u Srbiji i u Crnoj Gori. U isto vreme ne bežati od spornih pitanja, nego ići u susret njihovom rešavanju kroz iskren i otvoren dijalog. Svaki drugačiji pristup neće dati rezultat. Mislim da postoji mnogo toga što možemo da uradimo ako su nam građani su na prvom mestu, njihov bolji životni standard, lakša putovanja, ekonomska saradnja na obostranu korist… Mislim da je Srbija i to dokazala tokom korona krize, kada sam imala priliku i da se kratko sretnem sa premijerom Krivokapićem prilikom predaje vakcina na podgoričkom aerodromu. Eto jednog savršenog primera koliko su tada sva ”sporna pitanja” bila mala i nevažna kada se pred dvema vladama našlo zdravlje građana. Poseta koja sledi je sjajna prilika da takvu saradnju sistematizujemo i na ostalim poljima.

* S obzirom da je Srbija postala lider u direktnim stranim investicijama i hub za ulaganja od Dalekog istoka do Zapadne Evrope, da li je sada momenat da se ta ulaganja komplementarno prelivaju i na region, u smislu da se možda organizuje zajednička investiciona konferencija sa investicionim potencijalima Srbije, Crne Gore i Republike Srpske?

Iako poslednjih godina Srbija, u trgovinskoj razmeni sa Crnom Gorom, beleži rast obima razmene, postoji u našoj privrednoj i trgovinskoj saradnji ogroman neiskorišćen prostor i značajan potencijal.

U tom pogledu ima još mnogo prostora i modaliteta za unapređenje ekonomske i privredne saradnje, ali i turističke, energetske, saradnje u poljoprivredi i sl. Ponovo ću naglasiti da Crna Gora ima otvoren poziv za pristup inicijativi Otvoreni Balkan koju je pokrenuo predsednik Srbije Aleksandar Vučić. To je idealna prilika za razvoj regionalne saradnje, svakako ne jedini oblik, ali odlična polazna osnova. Podsećam da po nekim procenama, ova inicijativa može može generisati i do 6,7% dodatnog BDP-a zemlje-učesnice.
Aleksandar Vučić; foto: Strahinja Jaćimović/Tanjug

A što se tiče zajedničke investicione konferencije – zašto da ne? Apsolutno smo otvoreni za saradnju, deljenje iskustava u digitalizaciji, elektronskoj upravi, privlačenju stranih direktnih investicija, otvaranju naučno-tehnoloških parkova.

* U jednom periodu organizovani kriminal je bio visoko pozicioniran u vrhu nekih bezbedonosnih i državnih struktura i jedne i druge države? Kakva je po tom pitanju saradnja sa novom Vladom Crne Gore?

Moram istaći da su ministarstva unutrašnjih poslova i tužilaštva imala dobru i profesionalnu saradnju u prethodnom periodu koja je dovela do hapšenja osumnjičenih za najteža i najmonstruoznija krivična dela, kao i podizanje optužnica za neka ubistva koja su se do tada činila nerešivim. Očekujem da se takva saradnja nastavi.

* Kako vidite zajedničku borbu protiv organizovanog kriminala za koji nikada granice nisu predstavljale problem?

Dobra saradnja dve zemlje i u ovom slučaju je dovela do konkretnog rezultata za građane, a to je bezbednije okruženje s obzirom na to da veliki broj optuženih čeka početak suđenja. Jasna opredeljenost Srbije je da nijedno krivično delo neće proći nekažnjeno, bez obzira koje je nacionalnosti lice koje ga je počinilo ili sa čije teritorije je kriminalna grupa koja stoji iza njega. Drago mi je što vidim da i kod naših suseda postoji rešenost da se sve kriminalne grupe privedu pravdi.

* Oštrina i efikasnost obračuna države Srbije sa mafijom, konkretno sa klanom Veljka Belivuka, odavno nije viđena u regionu. Da li je sada Srbija zaštićena od malignih uticaja takvih pojava ili je njihovim hapšenjem borba protiv mafije tek počela?

Da budem u potpunosti otvorena – krivičnih dela, kriminalnih grupa i kriminalaca će uvek biti. Posao države je da se sa njima obračuna i pošalje im jasnu poruku da se ne isplati ni pokušavati bilo kakve kriminalne aktivnosti, jer će oni biti privedeni pravdi i sankcionisani u skladu sa zakonom. Ponosna sam na činjenicu da mi u Srbiji već gotovo godinu dana maltene nemamo mafijaške obračune, izgubljene živote. Predsednik Vučić je odavno najavio sveobuhvatnu borbu protiv mafije, to je i bila jedna od glavnih tačaka mog ekspozea koji sam predstavljala u Narodnoj skupštini pre godinu dana. Što se konkretnog klana Veljka Belivuka tiče, on se jeste izdvajao monstruožnošću i težinom počinjenih krivičnih dela, ali za našu policiju nema ”posebnih” klanova ili klanova sa kojim ćemo se boriti ovako, a sa drugima onako. Borba protiv kriminala i mafije koju je objavio predsednik Vučić je beskompromisna. Oni su sada u rukama suda, a ono što je meni najvažnije, jeste da je Srbija bezbednija zemlja od kada su oni iza rešetaka.
Hapšenje Veljka Belivuka

* Egzaktni podaci nedvosmisleno ukazuju da Srbija u poslednjih desetak godina prolazi kroz snažan ekonomski, vojni i politički reformski talas. Na šta ste, kao premijerka Republike Srbije, posebno ponosi, tj. koje su investicije ili projekti od posebnog, strateškog značaja za obnovu Srbije?

Zaista ih ima mnogo, ali ja uvek izdvajam reformu elektronske uprave, izgradnju naučno-tehnoloških parkova, kojih danas u Srbiji ima četiri, Moravski i Fruškogorski koridor koji gradimo, završetak Koridora 10, brza pruga Beograd – Novi Sad, koju uskoro puštamo u saobraćaj, otvaranje Narodnog muzeja i Muzeja savremene umetnosti koji su bili zatvoreni više od decenije… Sve su to stvari koje čine život građana kvalitetnijim, lakšim i boljim, a njihov životni standard višim na duge staze. Kada sam postala premijerka, jedna od stvari koju sam zadala svom timu kao zadatak jeste bila transformacija sa ekonomije zasnovane na radno-intenzivnim investicijama ka ekonomiji zasnovanoj na znanju i inovacijama. Konačno, što se standarda građana tiče, plate i penzije u Srbiji kontinuirano rastu i ja očekujemo da, pored toga što smo u regionu Zapadnog Balkana sada već na sigurnom prvom mestu, uskoro po visini prosečnih plata prestignemo i jednu državu članicu EU. Ovo su velike stvari – kada je Aleksandar Vučić postao predsednik Vlade, bili smo među najslabijima u regionu.
Koridor 10 – jug (Foto: koridor10.rs)

* Trenutno je aktuelno pitanje energetske krize u regionu, ali i cijelom svijetu. Hoće li Srbija uspjeti da prebrodi ovu krizu i kakav je Vaš stav o tome – da li će srpske termoelektrane biti ugašene do 2030. godine?

Cena struje za domaćinstva neće biti povećavana u Srbiji u narednim mesecima, a novim Zakonom o obnovljivim izvorima energije uveli smo, po prvi put, i kategoriju „zaštićenog kupca“ toplotne energije, kako bi dodatno obezbedili sigurnost za one najugroženije i najranjivije. Što se privrede tiče, kontinurano pratimo situaciju i cene i svakako ćemo podržati našu privredu, kao što smo uradili i tokom pandemije korona virusa. Zelena agenda i zaštita životne sredine su jedan od prioriteta Vlade koji vodim, tu nema nikakve sumnje. Međutim, moramo biti realni i naći kompromis između očuvanja životne sredine, koja je neupitna, i života građana Srbije u svakom smislu – toplih radijatora u njihovim domovima, cene struje za domaćinstva i privredu, poslova ljudi koji rade u tim preduzećima… Na kraju krajeva, najbolji pokazatelj koliko nam je stalo do životne sredine je što smo, od 2014. godine do danas uložili preko 600 miliona evra u filtere za naše termoelektrane i taj posao nastavljamo. Imamo i sve više energije iz obnovljivih izvora, svuda po Srbiji gde je daljinsko grejanje na mazut ili ugalj, menjamo energent, ali zamislite u kakvoj bi situaciji Srbija bila danas bez naših termoelektrana? Ne samo da bi cene skakale u nebesa, već je velika verovatnoća da bi imali restrikcije, kao što to imaju neke druge zemlje. Dakle, kompleksno je pitanje i jedino što vam mogu reći je da će nam građani Srbije i u ovom pitanju biti na prvom mestu, umesto ispunjavanja nekih kvota i dodvoravanja nekome.
Premijerka Ana Brnabić (Foto: srbija.gov.rs)

* Svjedoci smo da je za vrijeme vladavine Srpske napredne stranke i predsjednika Aleksandra Vučića posvećena daleko veća pažnja srpskom narodu u regionu, nego što je to bio slučaj sa prethodnim vladajućim garniturama. Međutim, istovremeno, vrši se veliki pritisak na naš narod. Primjera radi, poslednja dešavanja u Republici Srpskoj, prema određenim analizama, najavljuju burnu političku jesen i zimu kada je u pitanju položaj tamošnjeg srpskog naroda. Šta mislite o tome?

Predsednik Vučić je prvi srpski državnik, nakon mnogo vremena, koji se uopšte interesuje za položaj i prava našeg naroda van granica Srbije, koji Srbe okuplja, pomaže i podržava. Za mene je i ovo odraz mnogo jače, ozbiljnije i odgovornije države. Briga za naš narod, gde god on živeo, je ne samo naša želja, već i naša obaveza i nije usmereno ni protiv koga. Svaka ozbiljna država to radi i ja sam ponosna što danas Srbi mogu da se oslone na Srbiju, kao maticu. Mi čuvamo naš jezik, naše pismo, našu kulturu i tradiciju, finansiramo projekte tamo gde Srbi žive – od domova zdravlja i vrtića, do puteva i kanalizacije. Ovakva politika jeste u potpunosti komplementarna sa našim zalaganjem za regionalnu stabilnost i mir. Što se Bosne i Hercegovine tiče, mi smo jedan od garanata Dejtonskog sporazuma i kao zemlja zalažemo se za poštovanje svih važećih međunarodnih sporazuma. Imamo svakako posebne odnose i specijalne veze sa Republikom Srpskom, što je takođe u skladu sa Dejtonskim sporazumom. Pratimo situaciju pomno, štitimo svoj narod, ali pozivamo na stabilnost jer bez regionalne stabilnosti nema ni stabilne Srbije, ni stabilne Crne Gore, Bosne i Hercegovine. Drugim rečima, regionalna stabilnost se postiže punim poštovanjem prava Srba u regionu, na isti način na koji Republika Srbija brani i štiti prava pripadnika svih drugih naroda na svojoj teritoriji.

* U nezavidnoj poziciji bili su i Srbi iz Crne Gore, koji su se suočili sa anticivilizacijskim naumom Đukanovićevog DPS-a da se otme imovina Srpske pravoslavne crkve. Položaj srpskog naroda je bio katastrofalan i kada su u pitanju ostala prava i slobode. Da li očekujete od aktuelne administracije radikalno raskidanje sa politikom diskriminacije Srba ili je to dug proces?

Od aktuelne administracije očekujem isto što i od prethodne, kao i od svake buduće – kako u Crnoj Gori, tako i u drugim državama regiona – da u skladu sa opšteprihvaćenim međunarodnim standardima uvažavaju interese srpskog naroda u njihovim državama. Kao i tada, i sada pozivam na razum i mir, vladavinu prava, i u okviru toga nepovrjedivost imovine, i poštovanje ustavom zagarantovanih prava svih građana i verskih organizacija.

* Srpski narod u Crnoj Gori želi i sa radošću očekuje da uskoro dočeka srpskog Premijera u prvu bilateralnu poshetu, kada možemo očekivati uzvratnu posjetu?

Premijer Krivokapić dolazi sutra, sada nam je cilj da ga ugostimo kako dolikuje, da poseta bude uspješna i sigurna sam da će u skoroj budućnosti biti prilike da i ja posetim Crnu Goru, što bih zaista volela, najviše upravo zbog našeg naroda koji živi tamo.

(IN4S)

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad