Srbija

Brnabić o novom zahtevu: Prihvatila sam sve predloge opozicije, osim jednog

Foto: Narodna Skupština Srbije

Predsednica Narodne skupštine rekla je da koalicija “Srbija protiv nasilja” u novom predlogu traži da se dvotrećinskom većinom usvoji ustavni zakon o izmenama i dopunama ustavnog Zakona za sprovođenje Ustava kako bi se svi lokalni izbori održali u istom danu 2024. godine

Predstavnici koalicije “Srbija protiv nasilja”, sedam dana od kada su poslali predloge u vezi sa izbornim uslovima, ovog jutra poslali su nove koji nemaju veze sa starim predlozima, koji ne mogu da se prihvate, izjavila je predsednicaNarodne skupštine Ana Brnabić na konferenciji za novinare.

Povodom predloga o preporukama ODIHR-a koje je dobila juče od opozicije kaže da je prihvatila sve osim jedne koja je protivustavna – da se obustave sve radnje za izbor odbornika i da se odlože izbori za Beograd do daljeg.

Brnabićeva je kazala da koalicija “Srbija protiv nasilja” u novom predlogu traži da se dvotrećinskom većinom usvoji ustavni zakon o izmenama i dopunama ustavnog Zakona za sprovođenje Ustava kako bi se svi lokalni izbori održali u istom danu 2024. godine.

Brnabićeva je istakla da bi građani u lokalnim samoupravama koji su glasali u decembru 2023. sada, na osnovu novog zahteva, ponovo trebalo da izađu da glasaju.

“Mislim da nije prošlo ni sedam dana otkada sam rekla da, kada otvorimo takve presedane to kraja nema, nepunih sedam dana, to se i ostvarilo”, rekla je Brnabićeva.

Ona je podsetila da je opozicija učestvovala u tim izborima, da “nisu imali zahteve, potvrdili su rezultate, učestvuju u radu lokalnih samouprava, ali hajde da to izbrišemo”.

“Kako kažu, organima izglasanim će biti produžen mandat za nekoliko meseci, a onima koji su konstituisani na osnovu izbora 2022. i 2023. će biti kraći mandat i nikakve to veze nema, hajde da svi izbori budu kada opozicija kaže, bez obzira na Ustav, zakone, demokratske principe. Ako treba nekom da se produži mandat – produžićemo, ako treba da se skrati – skratićemo. E, tako bi izgledala Srbija po onima koji su se drznuli da pošalju ovaj predlog svim građanima Republike Srbije”, rekla je Brnabić.

Vrhunska neodgovornost opozicije

Ona je ocenila da je reč o vrhunskoj neodgovornosti opozicije i upitala kako dalje nastaviti dijalog kad dobije dva-tri različita zahteva nedeljno od opozicije.

“A šta ako mi sutra stigne novi, drugačiji predlog, svaki predlog njihov je ultimativan”, primetila je predsednica skupštine.
Brnabić je prenela da su se stranke grupisane oko liste Srbija protiv nasilja pre četiri dana obratile zvanično OEBS-u sa zahtevom da OEBS posreduje u nečemu što oni zovu postpredizborna kriza.

“I sada imate ljude koji su bacili drvlje i kamenje na mene što sam u svojstvu posmatrača pozvala ambasadore na dijalog, nisu imali pravo glasa, niti sam tražila mišljenje”, rekla je Brnabićeva.

Istakla je da se predlozima opozicije ozbiljno bavila, da ih je analizirala, konsultovala se s pravnim timovima i pokušala da bude otvorena kako bi se počelo sa radom na primeni preporuka ODIHR-a, te podsetila da je prihvatila sve predloge opozicije osim da se obustave izborne radnje za beogradske izbore i da se odlože do daljeg što je, kako je ponovila, u suprotnosti sa Ustavom.

Brnabićeva je, odgovarajući na pitanje novinara o tome da su i njeni mandati bili skraćivani, rekla da Narodna skupština ne može da skrati mandat predsednicima opština i gradonačelnicima i da se mandat može skratiti jedino ukoliko oni to sami žele ili ukoliko izgube većinu odbornika u lokalnim samoupravama.

“Ja sam sama skratila svoj mandat. Kao što predsednici opština i gradonačelnici imaju svoj mandat i ako žele mogu da ga skrate. Ako nemaju više većinu i ako ne može da funkcioniše lokalna samouprava, ide se na izbore. Ali ako ne žele da skrate sebi mandat, imaju većinu i nema problema u funkcionisanju lokalne samouprave, ne može Narodna skupština da im skrati mandat”, rekla je Brnabićeva.

Ona je posebno navela da bi raspisivanjem izbora u svim lokalnim samoupravama, mandat 65 predsednika opština bio skraćen za čak tri i po godine.

“Zar da teramo te građane da idu i da ponovo glasaju. Zašto? Zar nisu rekli šta su hteli da kažu u decembru 2023, pa da sada to ponovo urade u decembru 2024. A šta ako se ‘Srbije protiv nasilja’ ne sviđaju ti rezultati? Hoćemo li ponovo da organizujemo u decembru 2025. Hoćemo li tako imati permanentne izbore i razgovor oko izbornih uslova svakog meseca, svake godine”, upitala je Brnabićeva.

Ona je naglasila da je ona svoj mandat skratila kao predsednica Vlade Srbije, jer je mislila da je to u tom trenutku neophodno i da kada je poslednji put skratila sebi mandat je bilo na izričit zahtev opozicije. 

Đilasu, kako dodaje, nije problem da se u nekim lokalnim samoupravama skrate mandati za tri i po godine.

“Hajde da svi izbori budu kada opozicija Đilasova kaže, bez obzira na zakon. Ovo nije predlog meni, nego svim građanima. Nema ni Ustava, ni zakona, kad oni hoće, kako oni hoće, tako će biti. To vam je najnoviji zahtev od ovog jutra. Da ne pominjem ludost da se predlaže izmena ustavnog zakona, a da vi vidite kakve stvari ti ljudi pišu i kakvi su njihovi pravnici. Donošenje ustavnog zakona koji oni predlažu da se donese podrazumeva prethodnu promenu Ustava. Tim zakonom se predviđa prelazak na novi ustavni sistem”, objasnila je ona.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad