Vijesti

Brnabić: Cijena ruskog gasa odlična vijest za građane i privredu!

Nisam mogla ni da sanjam da ćemo dobiti produženje važenja cene za gas od Rusije od 270 dolara za hiljadu kubnih metara i da ćemo dobiti veću količinu gasa, izjavila je predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić.

Foto: Kurir

Brnabić je rekla da je cena koju je Srbija juče dobila oko četiri puta manja nego što je cena koju plaćaju neke druge zemlje i za koje kubik gasa košta oko 960 pa i iznad 1.000 dolara.

“To što je predsednik Vučić juče uspeo da dogovori sa predsednikom Putinom, predstavlja veliku sigurnost za naše građane i privredu koji sada ne moraju da razmišljaju šta se dešava sa energetikom u svetu. To može da bude i veliki podsticaj za investitore, jer je za njih velika stvar kada znaju da će u narednom peridou biti gasa i kolika će biti njegova cena”, rekla je Brnabić.

Istakla je da se sa predsednikom Vučićem juče čula odmah posle njegovog razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, da su oni pokrili sve teme i da je ono što je Rusija uradila za Srbiju “veliki gest prijateljstva i partnerstva”.

“To je u skladu sa našom politikom i načelom delovanja Srpske napredne stranke jer imamo jasnu viziju da Srbija ide ka Evropskoj uniji ali da jačamo i razvijamo veze sa Rusijom, SAD, Kinom, Turskom i ostalim zemljama”, rekla je premijerka.

Na pitanje kakve komentare i reakcije je posle jučerašnjih događaja moguće očekivati na naše sadašnje odnose sa Rusijom, rekla je da veruje da mnogima ovo nije drago, ali kako je istakla sve se svodi na to koliko ste konkurentni a mi jesmo i sada smo dobili krila da možemo da se takmičimo.

Navela je da smo pokazali da se dobro snalazimo u kriznim situacijama i da je za očekivati da će investicije koje se na drugim mestima zatvaraju jer nema gasa, doći u Srbiju.

Gradski odbor Beograda Srpske napredne stranke jednoglasan da Vučić ostane na čelu Srpske napredne stranke.

Brnabić je izjavila da će se sutra na Skupštini Srpske napredne stranke (SNS) birati rukovodstvo stranke, a da je u Beogradu, gde je poverenica Gradskog odbora Beograd Srpske napredne stranke, jednoglasno izglasano da Aleksandar Vučić i dalje bude predsednik Srpske napredne stranke.

“Vučić želi da svojim primerom ohrabri smenu generacija, ali ja mislim da sada nije trenutak za to”, rekla je Brnabić i dodala da stranka mora da ostane jaka kako bi završila sve poslove koji stoje pred njom.

Navela je da je za sutrašnju sednicu Skupštine Srpske napredne stranke urađen izveštaj građanima u kome je predstavljeno šta je sve ova stranka uradila otkada je preuzela odgovornost za vođenje zemlje.

Prema njenim rečima u izveštaju su podaci o broju ljudi koji su našli posao u velikim kompanijama koje su došle u Srbiju, zatim pregled onoga što je u Srbiji izgrađeno.

Brnabić je tu navela Beograd na vodi, Sava promenadu i Savski trg koji su potpuno izmenili izgled dela Beograda gde se nalaze.

Uoči današnjeg predstavljanja programskih načela Srpske napredne stranke, Brnabić je istakla da naprednjaci imaju jasnu viziju šta treba da se uradi do 2030. godine.

Navela je da se u okviru stranke rade reforme u skladu sa ciljem koji je postavio predsednik Aleksandar Vučić, a to je da se postepeno ide u smenu generacija.

U tom smislu je navela da Srpska napredna stranka ima dosta mladih poslanika, da ima akademiju mladih lidera i da mnogo pažnje posvećuje rodnoj ravnopravnosti, što za rezultat ima da žene vode neke opštine i gradove u Srbiji.

Bivša vlast je dala prve dozvole Rio Tintu.

Brnabić je rekla da je od onih kojih protestuju čula samo protiv čega su, što, smatra, pokazuje da nemaju svoje planove i ideje, nego su samo protiv nečega.

Premijerka je navela da su upravo oni koji sada protestuju prvi dali dozvole Rio Tintu 2004. godine kada je ta kompanija i došla u Srbiju.

“Aleksandar Vučić, ja i Srpska napredna stranka nemamo veze sa tim. Mi smo taj projekat nasledili, a dozvolu za bušenje velikih prečnika dalo je Ministarstvo zaštite životne sredine koje je vodio bivši ministar Oliver Dulić”, rekla je Brnabić i dodala da se niko tada ni u Gornjim Nedeljicama nije bunio zbog toga.

Dodala je da se u Jadru neće ništa raditi sve dok ne bude gotova studija o proceni uticaja na životnu sredinu i dok narod ne kaže svoj stav o projektu.

“Pošto studija još nije urađena, ne znam odakle im ideje o apokaliptičnim scenarijima i odakle znaju kako se litijum dobija iz jadarita”, rekla je Brnabić, uz opasku da je Rio Tinto uložio 200 miliona dolara da vidi kako se to radi a “izgleda da je mogao da pita ove naše”.

(Borba)

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad