Svijet

Britanski nuklearni debakl: Lansirana raketa, umalo da pogodi ministra

Foto: canva stock

Grant Šaps umalo da nastrada tokom probnog ispaljivanja balističkog projektila “trajdent”

Ministar odbrane Velike Britanije Grant Šaps, jedan je od retkih na takvoj poziciji, a da mu je i u mirnodopskim uslovima glava u torbi.

“Ministar odbrane zamalo je poginuo tokom britanskog nuklearnog testiranja”, javlja “San”.

Naime, jedva da je prošlo pola godine, od kako se Šaps dohvatio ministarske plate – a umalo da mu i plata i funkcija presednu baš zbog stanja u kome se nalazi resor kojim komanduje.

Jer, nije tajna da se britanska mornarica raspada, ali se tek danas saznalo za potpuni debakl koji se dogodio pre mesec dana prilikom lansiranja britanske rakete “trajdent”.

Projektil je trebalo da preleti nekoliko hiljada kilometara pre nego što bi bezopasno sleteo u Atlantik između Brazila i Zapadne Afrike, ali se, zbog pogrešnog ispaljivanja srušio u okean kod obale Floride, tik pokraj nuklearne podmornice HMS Vangard u kojoj je bio nesrećni Šaps.

Sve se dogodilo tokom vežbe u Atlantskom okeanu, kada je britanska mornarica ispalila balističku raketu “trajdent 2”, koja se sručila samo nekoliko metara od podmornice. Projektil od 58 tona – opremljen lažnim bojevim glavama – pukao je tik pokraj plovila na kome je bio britanski vojni vrh.

Ministarstvo odbrane potvrdilo je da se “dogodila anomalija” tokom vežbe 30. januara kod Floride, ali i dalje uveravaju da njihovo nuklearno odvraćanje ostaje “efikasno”.

Cena svake rakete “trajdent” je oko 17 miliona funti, a poslednji test je bio 2016. godine i takođe je završen neuspešno, zbog toga što je projektil skrenuo sa kursa.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad