Svijet

Britanska nuklearna podmornica zamalo potonula u Atlantskom okeanu

Foto: Borba

Nuklearna podmornica Britanske mornarice klase „vangard“ zamalo je potonula zbog kvara jednog dubinomera, javlja britanski list „San“.

Kako se navodi, podmornica, u kojoj je bilo 140 ljudi, spremala se da patrolira u Atlantskom okeanu kada su joj otkazali senzori za dubinu.

Kao rezultat kvara, podmornica, koja je nosila balističke rakete „trident 2“, skoro je ušla u „opasnu zonu“ kada su inženjeri primijetili kvar i uključili alarm.

„Tehnički, podmornica je još uvijek bila na dubini na kojoj je mogla da djeluje. Međutim, u slučaju planiranog dubokog zarona, cijela posada bi prešla na borbena mjesta. Podmornica nije trebalo da bude na toj dubini, ali je tonula sve dublje. Ne možemo ni da zamislimo šta je sve moglo da se dogodi da je nastavila da tone“, kazao je izvor za „San“.

Prema pisanju lista, katastrofa je izbjegnuta zahvaljujući inženjerima u krmenom dijelu, koji su pomoću drugog dubinomera utvrdili da je zaron izmakao kontroli.

List naglašava da iz bezbjednosnih razloga neće otkriti informacije o kojoj konkretnoj dubini i podmornici je riječ, napomenuvši da je britanska vojna komanda započela istragu o incidentu.

(RT Balkan)

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad