Srbija

Britanci se priključuju hajci na Bikovića: Pojačava se pritisak na srpskog glumca i HBO

Foto: Mondo

Zanimljivo je da se niko od zapadnih medija nije dosetio da svoje čitaoce nazove ruskim botovima, budući da su komentari ispod vesti, baš kao i oni na Iksu, u najmanju ruku kritički nastrojeni prema potezu ukrajinskog ministarstva

Vest da je Ukrajina optužila srpskog glumca Miloša Bikovića, koji će glumiti u američkoj hit seriji “Beli lotus”, “da podržava genocid i krši međunarodno pravo” bila je glavna (i neretko najčitanija) na portalima britanskih medija, od “Gardijana”, preko “Dejli mejla”, do “Telegrafa”. 

Saopštenje ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova propraćeno manipulativnim propagandnim snimkom montiranih Bikovićevih scena iz filmova i izjava iz 2018. godine, u kome se kritikuje američka producenatska kompanija HBO zbog angažovanja “srpskog glumca koji podržava rusku invaziju u punom obimu”, i dalje se niko nije usudio dodatno da komentariše, te je ono samo preneto. 

Mnogi strani mediji naveli su da su kontaktirali HBO koji se i dalje ne oglašava po ovom pitanju, a kako napad ukrajinskog ministarstva na srpskog glumca dobija sve veću medijsku pažnju i na društvenim mrežama, pritisak na američku kompaniju je sve veći. 

“Biković je glumio u brojnim ruskim produkcijama i redovno je govorio o tome kako se divi ruskoj kulturi”, napisao je “Gardijan” na čijem sajtu je ova vest već drugi dan nalazi među najčitanijima u rubrici kultura. 

Tabloid “Dejli mejl” je kao kontekst dopisao istoriju Krima i primetio da je Bikoviću zabranjeno da uđe u Ukrajinu od 2019. godine zbog izjave da građani Krima imaju pravo sami da se izjasne o ujedinjenju sa Rusijom.

Zanimljivo je i da se niko nije dosetio da svoje čitaoce nazove ruskim botovima, budući da su komentari ispod vesti, baš kao i oni na Iksu, u najmanju ruku kritički nastrojeni prema potezu ukrajinskog ministarstva. 

U reakcijama javnosti se najčešće skreće pažnja na to da bi “Ukrajina trebalo da ima pametnija posla” od američke serije i srpskog glumca, da mediji ne pišu o tome da “većina holivudskih glumaca podržava Izrael koji sprovodi teror u Gazi”, ali i da “se svet ne vrti oko Ukrajine”.

Britanski mediji su izostavili i odgovor Ministarstva spoljnih poslova Srbije koje je optužbe Ukrajine na račun Bikovića odbacilo kao “potpuno neosnovane i neutemeljene”.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad