Vijesti

Britanci formirali jedinicu za rat sa Rusijom? SAS-ovci spremni za desant u Ukrajinu

Operativna jedinica britanskih specijalnih snaga koja broji 600 vojnika spremna je da krene u Ukrajinu u slučaju “ruske invazije”, piše britanski “Miror”.

Foto: Novosti.rs

Kako piše britanski list, London formira jedinicu koja se sastoji od pripadnika SAS, medicinara, inženjera i oko 400 padobranaca iz 16. brigade sa sedištem u Alderšotu.

– Pripadnici jedinice su u stanju visoke pripravnosti i rečeno im je da mogu biti raspoređeni u vrlo kratkom roku. Broj je između 400 i 600 vojnika. Sva oprema je spakovana, i spremni su da se desantiraju u Ukrajinu – rekao je izvor “Mirora”.

Ove nedelje se šef američkog Stejt departmenta Entoni Blinken sastao sa ukrajinskim kolegom Dmitrijem Kulebom. Komentarišući izveštaje o grupisanju ruskih trupa na granici sa Ukrajinom, on je upozorio Moskvu da “ne ponavlja greške iz 2014. godine”.

Ruski predsednik Vladimir Putin je takve izjave i panične izveštaje o grupisanju ruskih jedinica nazvao alarmantnim.

Zapadni mediji poslednjih nedelja izvažavaju “zabrinutost” zbog kretanja ruskih trupa u blizini ukrajinskih granica, dok je rusko Ministarstvo spoljnih poslova istaklo da su najave o potencijalnom sukobu Moskve i Kijeva obična fikcija.

(Borba)

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad