Vijesti

Bratstvo Androvića već godinama čuva krst Jovana Vladimira

Ovo časno srpsko bratstvo Androvića iz Veljih Mikulića kod Bara, već skoro čitav milenijum iz generacije u generaciju čuva jednu od najvećih srpskih svetinja. U pitanju je Krst prvog srpskog svetitelja kneza Jovana Vladimira. Reč je o drvenom krstu optočenom srebrom, kog je, knez Jovan Vladimir držao u rukama kada je pogubljen u Prespi 1016. godine.

Foto: Novosti.rs

Kao što znate, srpski knez Sveti Jovan Vladimir (1000-1016) vladao je najmoćnijom srpskom kneževinom Dioklitiom početkom 11. veka, u vreme dok je Balkanom buktio Samuilov bugarski ustanak 976-1018.

U nameri da ovlada čitavim Balkanom, bugarski car Samuilo udara na Srbiju i u borbi zarobljava kneza Jovana Vladimira i odvodi ga u zatočeništvo u svoju prestonicu Prespu. Međutim, tu se događa neverovatna priča i Samuilova lepa ćerka Kosara se zaljubljuje u srpskog kneza, te Samuilo odlučuje da uda svoju ćerku za kneza Jovana Vladimira i vrati ga u Srbiju, kako bi time vezao najmoćniju srpsku kneževinu za sebe i svoju tek stvorenu državu.

Međutim, nakon strahovitog poraza Samuilove vojske u bici na Belasici 1014. godine, sam Samuilo umire od srčanog udara kada je video hiljade svojih vojnika koji su po naredbi romejskog cara Vasilija II Bugaroubice (976-1025) bili oslepljeni, dok je svakom stotom ostavljeno po jedno oko da bi mogao da vodi ostale oslepljene vojnike nazad Samuilu u Prespu.

Tada dolazi do velikih tumbanja u Samuilovoj porodici. Samuilovog sina naslednika Gavrila Radomira ubija njegov sinovac Jovan Vladislav. Zatim on, u maju 1016. godine zove srpskog kneza Jovana Vladimira u bugarsku prestonicu Prespu kako bi se dogovorili o budućim potezima. Kao zalogu da neće ubiti srpskog kneza, Jovan Vladislav šalje u Srbiju drveni krst. Kada je stigao, knez Jovan Vladimir odlazi prvo na Liturgiju, odakle ga na izlazu iz crkve ubijaju Vladislavovi vojnici odsecanjem glave. U trenutku pogubljenja Sveti srpski knez je držao ovaj krst u svojim rukama.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad