Srbija

Božović: „Heroji Halijarda“ obrađuje istinu koju naša djeca nemaju u današnjim udžbenicima istorije

Foto: Blic.rs

Film „Heroji Halijarda“ reditelja i glumca Radoša Bajića, koji potpisuje i scenario zajedno sa Dušanom Kovačevićem i Strahinjom Madžarevićem, sjutra će imati premijeru u Mts dvorani u Beogradu.

U bioskope, pak, stiže 12. oktobra.

Glavnu ulogu u filmu tumači Žarko Laušević, a tokom petogodišnjeg rada na projektu, angažovano je više od 500 filmskih radnika, glumaca, koatura, umjetničkih saradnika i ostalih članova filmske ekipe, kao i preko 100 statista…

Proslavljeni crnogorski glumac Petar Božović poručio je da je presudan razlog zbog kog je prihvatio angažman u filmu “Heroji Halijarda”, uz njegovu tematiku, bio taj što je cijelog glumačkog života želio da odigra ulogu bez teksta, kao i da ga je film emocionalno potresao – do suza.

– Gledajući ovaj film, isplakao sam se kao nikad u životu. Zato što sam vidio istinu, koja nam je do sada davana u parčićima, bojeći svako parče onako kako su oni koji su bili na vlasti htjeli. Treba čuvati ono za šta su ginule generacije vjekovima, a “Heroji Halijarda” će reći sve – rekao je Božović.

On je dodao i da ga je začudilo što film „Heroji Halijarda“ nije izabran za domaćeg kandidata za Oskara.

– Kada sam čuo da nije predložen za Oskara, pitao sam se da li je moguće. Čak sam i sanjao da je ovaj film dobio tu nagradu – kazao je Božović, dodajući da Radošu treba čestitati na velikom poduhvatu, a siguran je i velikom uspjehu.

– Od filma “Marš na Drinu”, koji govori o tragediji našeg naroda u Prvom svjetskom ratu, ovo je drugi film koji obrađuje Drugi svjetski rat. I to tako da naša djeca saznaju sve ono što nemaju u današnjim udžbenicima istorije – poručio je Petar Božović.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad