Društvo

Božović: Budva je važna tačka na kulturnoj mapi Evrope, što je čini dobrim kandidatom za evropsku prijestonicu kulture za 2028!

Budva je grad sa tromilenijumskom tradicijom i višeslojnim kulturnim nasljeđem, što Budvu danas čini važnom tačkom na kulturnoj mapi Evrope, a njena prepoznatljivost i potencijal kulturnog razvoja Budva, a posebno mogućnost njenog preobražaja, čini je dobrim kandidatom za evropsku prijestonicu kulture za 2028. godinu, poručio je predsjednik Opštine Budva Milo Božović na prvom okruglom stolu na temu Budva – Evropska prijestonica kulture 2028. godine.

On je poželio dobrodošlicu gostima iz Novog Sada, grada koji zavrijedio prizanje Evropske prijestonice kulture za 2022. godinu.

– Zadovoljstvo mi je da vam poželim dobrodošlicu na prvi u nizu okruglih stolova koji ćemo u vremenu pred nama organizovati povodom projekta Evropske prestonice kulture, titule za koju se ove godine prijavljuje Budva sa Bokom. Ova inicijativa je jedan od najprestižnijih događaja u Evropi povodom kojeg je više od četrdeset evropskih gradova ponijelo titulu Evropske prijestonice kulture. Evropska prijestonica kulture ustanovljena je kako bi se naglasilo bogatstvo i različitost evropskih kultura, ojačale kulturne veze među Evropljanima, spojili ljudi iz različitih evropskih zemalja, upoznale druge kulture, promovisalo uzajamno razumijevanje i ojačao osjećaj evropejstva. Najznačajniji legat projekta je stavljanje kulture u sam centar društvenog razvoja i posmatranje kulture kao ključa za privredni razvoj društva utemeljen na znanju, inovativnosti i kreativnosti. Mnoge prijestonice kulture iskoristile su priliku da u toku samog projekta i nakon njega razviju kulturnu infrastrukturu, omoguće širi pristup kulturi, unaprijede imidž grada, razviju turističku privredu i ojačaju kulturne i kreativne industrije – kazao je Božović.

On je saopštio da kapitalne investicije koje se mogu realizovati kroz ovaj projekat jesu revitalizacija tvrđava, osnivanje kulturnih centara i umjetničkih škola, osnivanje festivala i organizovanje novih manifestacija kulture.

– Iskustva gradova koji su u prethodnim godinama bili nosioci ovog priznanja ukazuje da se ovdje radi o strateškom ulaganju u sve oblasti društvenog života i da se uloženo vrati desetostruko. Zbog svega navedenog smatram da je Opština Budva učinila pravi korak i da zajedničkim snagama moramo braniti njenu aplikaciju za ovu prestužnu evropsku nagradu, posebno uzimajući benefite koje kao grad može imati i efekata na njen privredni, turistički, infrastrukturni, ali sveukupni društveni život – naveo je Božović.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad