Vijesti

Božić na Cetinju 1871: U Prizrenu dogodine dabogda Božić slavili!

Živjela sloboda srpska!
,,Živio!”, grmne u družini. ,,Mnogaja ljeta!”, gromko se zaori. Ova zdravica g. mitropolita bješe kvasac raspoloženju našem. Veselost nabuja i živ se razgovor razvije, zaključeno je u tekstu ,,Božić na Cetinju” koji je objavljen 1871. godine

Cetinje
Foto: In4s.net


Tvoj će glas, gospodaru, sa visokoga Lovćena čuti i najudaljeniji Srbin i odazvaće ti se! U Prizrenu dogodine, dabogda, Božić slavili! Živio gospodaru! Živjela sloboda srpska, poručio je mitropolit Ilarion Roganović knjazu Nikoli Prvom na Božić 1871. godine.

Cetinjski list ,,Crnogorac“ objavio je riječi zdravice mitropolita u tekstu naslovljenom ,,Božić na Cetinju“ i dočarao atmosferu koja je tada vladala u prestonici za vrijeme najradosnijeg hrišćanskog praznika.
– U zdravici svojoj svijetlome knezu želio je g. mitropolit što mu svaki Srbin želi – dug život i sreću u životu, piše u uvodu teksta.

,,Crnogorac“ je dalje citirao vladikine riječi kojim je poručio da se nada da će srpski narod Crne Gore povesti junački boj, koji će donijeti konačno oslobođenje i slobodu i braći iz drugih srpskih krajeva.

– ,,I daj Bože“, reče dalje, ,,da skorim, gospodaru, povedeš tvoje junake u junački boj, pa da svjetlost slobode, koju mi uživamo, zagrije svu braću našu u Hercegovini, Bosni, staroj Srbiji i u svijema krajevima, gdje još pod tuđinskom igom stenju, poručio je mitropolit knjazu u zdravici na dan Božića i dodao da će knjažev glas sa Lovćena čuti svaki Srbin, ma gdje god da se nalazi i da će mu se odazvati.

,Crnogorac“ je naglasio kako je snažna poruka o srpskoj slobodi uticala na sve prisutne, te da su oni nakon zdravice svi u glas gromko uzviknuli riječi: ,,Mnogaja ljeta!“.

– ,,Živio!“, grmne u družini. ,,Mnogaja ljeta!“, gromko se zaori. Ova zdravica g. mitropolita bješe kvasac raspoloženju našem. Veselost nabuja i živ se razgovor razvije, zaključeno je u tekstu ,,Božić na Cetinju“ koji je objavljen 1871. godine.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad