Politika

Bošnjak se sastala sa Oanom Popom: Predložen model da se dođe do dogovora o izboru sudija US

Potpredsjednica Skupštine Crne Gore Branka Bošnjak juče se sastala sa šeficom Delegacije Evropske unije NJ.E. Kristinom Oanom Popom.

Kako je saopšteno iz Skupštine, na sastanku je bilo riječi o aktuelnoj političkoj situaciji u Crnoj Gori, posebno o neophodnosti izbora sudija Ustavnog suda, kako bi se stekli uslovi za održavanje najavljenih predsjedničkih izbora, što je neophodno ukoliko Crna Gora planira da ostane na putu evropskih integracija.

Bošnjak je predložila model po kojem bi se najefikasnije moglo doći do dogovora oko izbora sudija, a ona smatra i da bi on bio prihvatljiv za sve.

Po ovom modelu, od predloženih 26 kandidata, došli bi do neophodna četiri kandidata, od kojih bi najmanje jedan kandidat morala biti žena, ali bi se ispoštovala i zakonska obaveza da najmanje jedan sudija bude iz redove manje brojnih naroda”, navodi se u saopštenju.

Ambasadorka Popa je pozdravila transparentno sprovođenje procedure intervjua sa kandidatima za sudije Ustavnog suda na nivou Ustavnog odbora i apelovala na sve političke aktere da konstruktivno sarađuju u cilju hitnog izbora nedostajućih sudija, a u interesu svih građana Crne Gore. Ona je navela da će Evropska unija nastaviti da prati ovaj proces, veoma pažljivo.

Takođe, na sastanku je bilo riječi i o izboru članova Sudskog savjeta i Vrhovnog državnog tužioca, kao i o izmjenama izbornog zakonodavstva.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad