Politika

Bošnjak: Demokratski front treba da predloži novog premijera!

Mjesto premijera u novoj Vladi Crne Gore treba da pripadne Demokratskom frontu (DF), ocijenila je poslanica Pokreta za promjene Branka Bošnjak, navodeći da bi održavanje vanrednih izbora bio rizičan potez i posljednja šansa predhodnoj vlasti da se vrati.

Foto: Kurir

Nakon što su iz DF poručili da oni više ne podržavaju rekonstrukciju Vlade i da pokrenuće inicijativu za izbor nove, predstavnici parlamentarne većine održaće sjutra sastanak u Skupštini Crne Gore.

Bošnjak je kazala da su uspostavljeni demokratski standardi jasni i da mjesto premijera pripada subjektu koji je je dobio najveću podršku birača.

“Da li će to biti neko od lidera ili neko drugi koga predloži najjači subjekat, stvar je dogovora i kompromisa“, kazala je Bošnjak agenciji MINA.

Ona smatra da sastanak parlamentarne većine koji će biti održan sjutra, u prvom krugu treba da bude na nivou lidera partija iz vlasti, a nakon toga treba uključiti manjinske partije na jasnoj evropskoj reformskoj programskoj platformi.

“I konkretno im ponuditi mjesta u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti kako bi im pružili sigurnost i dali osjećaj da su dio tima koji treba da realizuje dogovorenu programsku platformu“, rekla je Bošnjak.

Ona je rekla da ono oko čega ne smije biti pregovaranja i oko čega nema kompromisa je jasna evropska reformska programska platforma.

DF je, kako je kazala Bošnjak, odustao od rekonstrukcije Vlade kada je postojeće stanje postalo neodrživo.

„Kada su stalno prisutni disonantni tonovi unutar parlamentarne većine ili pak poražavajući rezultati vlasti i izostanak pravde koju su građani decenijama željno iščekivali“, dodala je ona.

Pružena šansa DF-a nije dobronamjerno shvaćena

Bošnjak je navela da pružena šansa DF-a nije dobronamjerno shvaćena od svih aktera i rekonstrukcija Vlada je, kako je rekla, nažalost postala mrtav projekat.

„Proaktivna uloga premijera Zdravka Krivokapića je izostala. On je utihnuo, zaustavio proces, nakon ispostavljenog ultimatuma URA-e, umjesto da je nastavio sa razgovorima i pokušao da dođe, čak, do stabilne većine od 46 poslanika“, kazala je Bošnjak.

Prema njenim riječima, stekao se utisak da i Krivokapiću i URA-i, kao jedinoj partiji koja participira u Vladi, to nepodnošljivo stanje odgovara.

Zato je, kako je kazala Bošnjak, bilo neophodno preći na B varijantu, i inicijativu prepustiti liderima parlamentarne većine.

„Hoću da vjerujem da se može doći do rješenja ako se jasno postavi evropska reformska programska platforma i dogovore personalna rešenja koja će garantovati realizaciju zacrtane platforme. Lideri moraju biti dio toga, jer je na njima najveća odgovornost“, rekla je Bošnjak.

Hitno donijeti Zakon o Vladi i Zakon o Skupštini

Komentarišući izjavu lider URA-e Dritana Abazovića, da prije izbora nove mora biti oborena aktuelna Vlada, Bošnjak je kazala da je to ozbiljna stvar i da takav jedan potez zahtijeva odluke stranačkih i koalicionih organa.

“Po ovom pitanju treba biti vrlo oprezan, imajući u vidu nedorečenost našeg Ustava, što iskusni i pragmatični (Milo) Đukanović može da vješto iskoristi“, rekla je Bošnjak.

Ona smatra da je zbog toga neophodno hitno donijeti Zakon o Vladi i Zakon o Skupštini, kako bi bile otklonjene sve mogućnosti fleksibilnog tumačenja i kako bi se jasno propisale procedure u svim slučajevima.

Bošnjak je navela da svi treba da su svjesni, a posebno URA da je stanje neodrživo i da samo dogovorom, bez ultimatuma, na demokratskim principima može se doći do stabilne većine i jake reformske Vlade.

“Odgovornost je na URA-i jer njihova isključivost vodi ka produžavanju ove agonije. Nije demokratski, a ni politički korektno, čak vrlo sebično je da subjekt koji je dobio najmanju podršku na izborima isključivo postavlja pravila i ispostavlja ultimatume“, kazala je Bošnjak.

Odgovarajući na pitanje da li vjeruje u dogovor parlamentarne većine ili je Crna Gora nakon višemjesečne krize, blizu vanrednih parlamentarnih izbora, Bošnjak je rekla da su vanredni izbori „u ovom momentu vrlo problematičan i rizičan potez“.

„U ovakvom ambijentu produbljenih podjela, jake društvene polarizacije i izraženih animoziteta oni mogu da dovedu do konflikata i narušavanja građanskog mira. Svi moramo da budemo svjesni te moguće opasnosti i da se ponesemo odgovorno, jer mir nema cijenu“, navela je Bošnjak.

Vanredni izbori vrlo problematičan i rizičan potez

Ona smatra da bi vanredni izbori bili posljednja šansa „svrgnutom odnarođenom režimu da se vrati na vlast i sačuva nelegalno stečeno bogatstvo“.

“Njihov ulog je ogroman i zato je za očekivati da budu spremni na sve, a događaji na Cetinju su nam svima jasna opomena“, dodala je Bošnjak.

Prema njenim riječima, u najboljem slučaju bi imali opet iste aktere koji bi morali da sjednu za sto i dogovore novu vladu, a i odnosi snaga bi bili vrlo slični.

“Imajući u vidu sve rizike, moramo da se uozbiljimo i da damo prednost dogovoru i da svako od konstituenata vlasti spusti gard i bude spreman na ustupke kako bi našli izlaz iz ovog neodrživog stanja“, rekla je Bošnjak.

Ona je kazala da ni od jednog relevantnog međunarodnog zvaničnika nije čula da bi ulazak DF-a u Vladu udaljio Crnu Goru od Evropske unije.

„Usudiću se reći da bi takva izjava bila ne samo nediplomatska, već bi predstavljala direktno miješanje u unutrašnje stvari jedne suverene države. Naprotiv, predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je jasno rekla da treba poštovati demokratske principe i standarde, i da je to naš posao“, rekla je Bošnjak.

Prema njenim riječima, ozbiljan diplomata sebi ne bi dozvolio da arbitrira unutar jedne suverene države i prekraja volju građana iskazanu na izborima.

“Špekulacije i mešetarenja raznih neformalnih centara moći i pokušaj spinovanja, te izjave nekih istrošenih lobista ne zaslužuju ozbiljan komentar. Stvar je u nama i u našem dogovoru, a međunarodne zvaničnike će zanimati isporučeni rezultati“, dodala je Bošnjak.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad