Crna Gora

Borovinić Bojović: Moskva spremna za saradnju sa Crnom Gorom u oblasti zdravstva

Rusija je spremna za saradnju sa Crnom Gorom u oblasti zdravstva. To je tokom sastanka sa ministarkom zdravlja Jelenom Borovinić Bojović u Moskvi, saopštio njen ruski kolega Mihail Albertovič Muraško. Ministri su se sreli na marginama međunarodne konferencije Svjetske zdravstvene organizacije koja se danas i sjutra održava u glavnom gradu Rusije.

Foto: Borba

Ministarka zdravlja je zahvalila na dobrodošlici u, kako je kazala, tradicionalno prijateljsku državu i čestitala Rusiji na uspješnoj proizvodnji vakcina protiv korona virusa.

-Ovo je prilika da se podsjetimo poruke koju je zapisao znameniti Puškin dok je boravio u karantinu zbog kolere, a glasi: Pozovimo u pomoć razum, pobijedimo bolest silom znanja, i dane teškog ispita preživimo kao jedna porodica- navela je Borovinić Bojović.

U tom smislu, ministarka je predložila i formalizaciju saradnje Crne Gore i Rusije u predstojećem periodu u više specijalističkih oblasti medicine, a po kojima su ljekari iz Rusije prepoznati širom svijeta, kao što su oftalmologija, onokologija…

Ministar Muraško je izrazio spremnost da Rusija pomogne Crnoj Gori, a u kontekstu digitalizacije i u izradi ažuriranih i lako upotrebljivih registara hroničnih nezaraznih bolesti, što je i fokus konferencije u Moskvi.

Ciljevi konferencije su identifikacija izazova koje je prouzrokovala pandemija COVID 19, a koji mogu biti prevaziđeni uz pomoć digitalnih rješenja; usvajanje dobrih praksi i inovacija u sferi digitalnih rješenja za nadzor, prevenciju i kontrolu nezaraznih bolesti i utvrđivanje metoda uz pomoću kog SZO može podržati članice u primjeni digitalih rješenja.

– Skoro svi registri nezaraznih hroničnih bolesti u Crnoj Gori su zastarjeli zbog čega je nužno da se uhvatimo u koštac sa ovim problemom. Registar nezaraznih hroničnih bolesti za državu predstavlja isto što i lični karton za pacijente. Mi moramo konačno dobiti ažurirane i precizne informacije o stanju o dinamici i trendovima javnog zdravlja da bismo, dugoročno, planirali strateške ciljeve. Sve što Rusija radi i svi mehanizmi kojima podržava sve zemlje članice SZO su neprocjenjivi- kazala je Borovinić Bojović.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad