Svijet

Borelj: Rusija ne može da pregovara o bezbjednosim garancijama bez učešća EU

Visoki predstavnik EU za spoljne poslove Žozep Borelj, okarakterisao je kao neprihvatljive uslove o bezbjednosnim garancijama koje je predstavila Rusija, i upozorio da se pregovori o tome ne mogu odvijati bez učešća EU.

Borelj
Foto: Borba

– Svako ko želi da pregovara o budućoj bezbjednosnoj arhitekturi u Evropi trebalo bi da razgovara sa Evropljanima. Evropska bezbjednost je naša bezbjednost, ovde se radi o nama – izjavio je Borelj u intervjuu za njemački list “Velt”.

O toj temi, kako je naveo, ne mogu da pregovaraju samo dvije države – SAD i Rusija ili NATO i Rusija – “čak i ako Moskva to tako zamišlja”.

– Sada nije poslijeratni period. Postoje neke evropske države koje nisu članice NATO-a. Ne bi trebalo da postoji Jalta-2 (Jaltska konferencija savezničkih sila 1945. godine), a ako (dođe do pregovora), onda bi to trebalo da bude Helsinki-2 – smatra šef evropske diplomatije.

– Ako Moskva, kako je najavljeno, namjerava da od januara razgovara o bezbjednosnoj arhitekturi u Evropi i bezbednosnim garancijama, onda je to pitanje koje se tiče ne samo Amerike i Rusije. EU treba da učestvuje u tim pregovorima, jer takvi pregovori imaju smisla samo ako će se voditi u bliskoj saradnji i uz učešće EU – naglasio je Borelj.

On je dodao i da američki državni sekretar Entoni Blinken dijeli ovo mišljenje.

– Rusija želi da govori o evropskoj bezbjednosnoj arhitekturi bez uključivanja EU – ovo je apsurdno. Mi to ne prihvatamo – izjavio je on.

Borelj navodi i da je ruska strana prvi put predstavila svoj dnevni red u pisanoj formi, odnosno u formi ugovora.

– Prije toga se ovo nikada nije dešavalo. Ovo rade samo pobjednici – oni kažu ovo su moji uslovi. Zahtijevanje bezbjednosnih garancija i okončanje širenja EU i NATO-a na istok je čisto ruska agenda sa potpuno neprihvatljivim uslovima, posebno u pogledu Ukrajine – tvrdi Borelj.

On je napomenuo da ako do pregovora, kako je planirano, dođe, onda treba razgovarati ne samo o Ukrajini i širenju Alijanse.

– Moramo razgovarati o svim kršenjima ugovora od usvajanja Helsinškog završnog akta 1975. godine. Ne slažemo se sa mnogim dešavanjima u ruskoj spoljnoj politici i nekim događajima koje Moskva smatra svojom unutrašnjom stvari – izjavio je u intervjuu Borelj.

Među takvim dogadajima, on je naveo pitanje poštovanja ljudskih prava u Ruskoj Federaciji i situaciju oko Alekseja Navaljnog.

– Takva pitanja takođe treba pokrenuti tokom pregovora sa Moskvom – rekao je Borelj.

Osvrnuvši se na moguće ustupke Rusiji, Borelj je rekao da će se to vidjeti, ali da EU “ne može da pravi kompromise u slučaju osnovnih principa”.

– Teritorijalni integritet i pravo suverene države da sama odlučuje o pitanju saradnje sa drugim zemljama su principi o kojima se ne može pregovarati – zaključio je Borelj.

(Novosti)

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad