Društvo

Bokan pozvao LIDL da dođe u Crnu Goru

Foto: Ekapija

Bokan je pojasnio da je osamdeset odsto artikala u trgovačkim lancima poskupio zbog povećanja cijena brendova, a 20 odsto zbog uvođenja akciza

Ne postoji artikal u crnogorskim trgovinama koji nije poskupio od 10 do 40 odsto, kazao je večeras u emisiji “Okvir” na TVCG vlasnik kompanije “Voli” Dragan Bokan.

On je pozvao trgovački lanac LIDL da slobodno dođe u Crnu Goru i da bude dio crnogorskog tržišta.

– I ne samo LIDL, nego i ALDI i Klaufland. Oligopol u Crnoj Gori ne postoji. Umjesto brojnih napada koji su bili upućeni nama, ja upućujem poziv – kazao je Bokan.

Bokan je pojasnio da je osamdeset odsto artikala u trgovačkim lancima poskupio zbog povećanja cijena brendova, a 20 odsto zbog uvođenja akciza.

– Mi nismo ništa krivi, nego smo čak štaviše zaslužni. Imamo jedan od najorganizovanijih lanaca u državi, ako ne i u regionu. Već pola godine slušamo uvrede, a Voli nije sam na crnogorskom tržištu. Ovdje ima još šest lanaca. Mi sigurno nećemo stajati na vrata i govoriti – nemojte da ulazite u naš maloprodajni objekat – kazao je Bokan.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović kazao je da što se tiče promocije novih lanaca u Crnoj Gori, niko nije diskriminisan. Na Bokanovu konstataciju da već pola godine slušaju uvrede, Damjanović tvrdi da nije nikog uvrijedio pa se neće ni pravdati.

– Ne osjećam da sam prozvan. Pitanje je za firmu LIDL hoće li dolaziti ili ne, a u Crnu Goru je svako dobrodošao. Opstrukcija iz Vlada nisam ni čuo ni vidio, niti radim promociju bilo koje firme, već promociju Crne Gore – istakao je Damjanović.

Prema njegovim riječima, evidentno je da je rast cijena izuzetno visok.

– To je mnogo više u zemljama Zapadne Evrope i u regionu. Ovo nije proces od juče, već traje. Crna Gora je veliki uvoznik robe široke potrošnje i prehrabrenih proizvoda, a nažalost, nijesmo veliki poljoprivredni proizvođača da možemo da kroz taj nivo kontrolišemo cijene – poručio je Damjanović.

Prema riječima Miloša Vukovića iz firme Fidelity Consulting, u Crnoj Gori se trenutno odvija rat na tržištu.

 -U regionu vidimo da Hrvatska i Srbija organičavaju cijene, a to i Sjeverna Makedonija najavljuje. Vrlo moguće se može to i kod nas dogoditi. Pogledajte cijene stanova, građevinski materijal je pokskupio – dodao je on.

Kako je kazao, navija da privreda dobro radi.

Ekonomista i predsjednik Crnogorskog udruženja poslodavaca Vasilije Kostić kazao je da nisu profiti uzroci inflacije, već ono što je dovelo do profita.

– Profiti su samo refleks i izraz ekonomskog kretanja. To su rezultati poslovanja kompanija. Glavni uticaju inflacije su globalni faktori, dodtano potencirani ratom u Ukrajini. A ovaj šok sa cijenama došao je sa strane potražnje i sa strane ponude – naveo je on.

Kostić tvrdi da je izuzetno visoka konkurencija među trgovačkim lancima i da je očigledna.

– LIDL je mega kompanija koja sa svojim transfernim cijenama može da pogasi sve trgovačke lance u regionu. Ono što bih ja napomenuo vezano za njih jeste da LIDL vrlo malo koristi poljoprivredne proizvode – zaključio je Kostić.

Direktor Agencije za zaštitu konkurencije Nebojša Jovović pozdravlja svakog učenika koji želi da dođe na crnogorsko tržište i da na istom učestvuje.

Jovović tvrdi da su se cijene 2022. godine naglo ubrzale, a u toku ljetnje turističke sezone dostigle su svoj istorijski maksimum.

– Što se tiče kazni, mi smo zakonsku regulativu preuzeli od Evropske komisije i skroz je usaglašena sa njima. Kazneni mehanizam još nije u našoj nadležnosti, a moraće da se izmijeni zakon da bi sve došlo u naše ruke. Za sada, nemamo mogućnost da pokrećemo kazne – zaključio je on.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad