Politika

Bojović: Da nije bilo tih „istrošenih“ političara iz DF-a koji su hapšeni i progonjeni, ne bi bilo ni 30. avgusta!

Poslanik DNP-a i DF- Dragan Bojović poručio je sinoć sa tribine u Herceg Novom da svrha postojanja Crne Gore jeste sloboda.

Foto: Borba

„To vi u ovom drevnom gradu, koji je osnovan sedam godina prije Kosovskog boja, 1382. godine, dobro znate. A sloboda je da budemo ono što jesmo, a ne neko drugi, i da činimo ono što odlučimo da učinimo, a ne što su nam drugi zapovijedili. Pred brojnim zavojevačima su Herceg Novi i Boka Kotorska i čitava Crna Gora vazda znali da brane svoju iskru slobode. A sloboda se brani podvigom i vrlinama, onim viteštvom i junaštvom kojim su naši preci čuvali svoje ime i prezime, svoju porodicu, svoju vjeru. Sloboda se brani i čojstvom, kako su nas takođe učili naši preci, kada se štiti onaj Drugi, koji je različit, kada se s njim mirimo i gradimo suživot i zajedništvo“, kazao je Bojović na predizbornoj predsjedničkoj tribini Andrije Mandić.

Kako je kazao, Demokratski front je svih ovih godina stajao na braniku ove istorijske vertikale Crne Gore, sistema vrijednosti koji je Crnu Goru u istoriji činio simvolom viteštva i pijemontom slobode.

„Stajali smo u zaštiti njenog etosa, njene etike, njenog vrjednosnog koda. Tukli smo se i borili sa pogubnim politikama koje su prodavale i izdavale sve čime se Crna Gora ponosila, sve što ju je činilo istorijski velikom. Jesmo li i mi u toj borbi mogli da ostanemo sa strane? Da li bi nam bilo lakše? Gospodin Andrija Mandić, moj uvaženi kolega i prijatelj, je prije nego što se posvetio politici bio veoma uspješan privrednik i sigurno bi živio mnogo lagodnije i komfornije da se nije bavio politikom. Mogao je i on i svi mi da stojimo sa strane i onda bi u politici danas bili «novi» i «freški» i ne bi nas nazivali, kako to pojedinci maliciozno čine, «istrošenim». Ali, da nije bilo tih tzv. «istrošenih» političara iz DF-a, koje su hapsili, progonili, prebijali, koji su se svih ovih godina čelom o čelo tukli sa političko-tajkunskom hobotnicom, ne bi bilo ni tridesetog avgusta, niti bi bilo onog sistema vrijednosti koji je Crna Gora gradila kroz vjekove. Sve bi to bilo zbrisano, kao što su kolovođe bivšeg režima zbrisali i počistili svu našu zajedničku državnu imovinu i strpali je u sopstvene džepove“, povukao je Bojović.

Dodaje da je otuda smiješno, ali istovremeno i krajnje cinično kada pojedini danas govore da su DF i DPS jedno te isto.

„Takve degutantne i besmislene poruke mogu da šalju ili oni koji imaju suženu političku dioptriju i nizvodnu političku pamet ili, s druge strane, oni koji to rade smišljeno i perfidno kako bi prikrili sopstveni komformizam, što su svih ovih godina našu političku borbu posmatrali sa strane, uz dojč kafu, nerijetko glasajući bivši režim, jer im je to donosilo određene beneficije. DF i Andrija Mandić šalju poruku da se bez borbe ne može izvojevati niti odbraniti sloboda. «Čuvajmo tradiciju, gradimo budućnost,» poruka je ove predizborne kampanje, zato što nema valjane budućnosti ako se odreknemo sistema vrijednosti koji nas je identifikovao i svrstao u red evropskih naroda“, jasan je Bojović.

Poslanik DF-a dodaje da njegov politički savez i Andrija Mandić šalju ruku pomirenja.

„Kažu da su ovdje u Herceg Novom, u pradavna vremena, kada se vrijeme još nije računalo, postojala mala plemena koja su međusobno bila strašno zavađena i da je jednog dana morska nimfa podigla veliku oluju na moru i sva ta plemena primorala da se sklone u modro zelenu uvalu, na ulazu u Boku Kotorsku. Oluja nije prestala sve dok se nisu izmirili i krenuli kućama. Od tada se, po legendi, ta uvala zove Mirište i od tada živi vjerovanje da – ko se u Mirištu pomiri, nikada se više ne sukobi. Hajde dakle da odavde, u blizini Mirišta, iz Herceg Novog, pošaljemo još jednu poruku mira i izmirenja, da se ovaj narod koji su čelnici bivšeg režima svađali i zavađali po svim osnovama, konačno izmiri međusobom. To ne znači da ćemo se miriti i sa onima koji su nas zavađali i pljačkali. Oni neka se mire sa pravosudnim organima i tamo polažu račune, ali se narod mora izmiriti. Ova generacija političara, pobjednici nakon 30. avgusta imaju dužnost da izmire narod, jer samo tako možemo imati prosperitetnu Crnu Goru“, podvukao je on.

Dodaje i da se sa Milom Đukanovićem, koji se sada sjetio radnih mjesta, bolje plate i prosperiteta, ne može nigdje naprijed.

„Ex nihilo, nihil fit“, govorili su u antici. „Iz ničega, ne nastaje ništa“. Iz jedne politike koja je samo pljačkala i pustošila Crnu Goru, ne može se dobiti ama baš ništa, sem dalje propadanje. Đukanović se danas, kako se kaže u šahu , nalazi u poziciji koja se naziva „cugcvang“, kada nema dobrih poteza, tj. koji god potez da povuče – gubi, jer je njegovo političko vrijeme isteklo, jer propadanje Crne Gore mora da se zaustavi. Zato podržimo politiku otpora tom propadanju, podržimo politiku DF-a koja se znala oduprijeti pljačkanju Crne Gore, koja nikada svih ovih godina nije poklekla i nije se prodala! Podržimo Andriju Mandića, njegovo političko iskustvo i zrelost, jer se na najvišim državnim funkcijama ne smiju dovoditi oni koji će tek da se uče politici, ne smiju se birati nevješti i neiskusni, koji će da prave krupne greške, već birajmo one koji znaju da donose teške odluke! Podržimo i lični i porodični integritet Andrije Mandića, koje se dokazao na djelu svih ovih godina, jer se u politiku mora vratiti integritet i etika, kako bi se vratilo povjerenje naroda i u političare i u državne institucije!
Glasajmo za Andriju Mandića, kako bismo vratili tradicionalni sistem vrijednosti u sam vrh državne politike i na njemu gradili naš put u Evropu, naš put u budućnost, naš prosperitet! Glasajmo za Andriju Mandića, kako bi se Crna Gora vratila sebi“, zaključio je Bojović.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad