Srbija

Boj na Kosovu je najveća bitka u istoriji ljudskog roda!

Iako je bilo većih srednjevekovnih bitaka po obimu, odnosno brojnosti suprotstavljenih armija, poput najveće bitke čitavog srednjeg veka Bitke kod Angore iz 1402. godine, gde su se na obe strane sukobile armije od po gotovo 150.000 vojnika i u kojoj su Srbi zbog svog vojnog umeća ponovo igrali ključnu ulogu, nemoguće je pronaći nešto slično Kosovskoj bici u istoriji čovečanstva.

Boj na Kosovu

Srbi nisu samo jedini narod koji je na bojnom polju ubio turskog sultana (s obzirom da je sultan Murat I stradao od srpske ruke u toku bitke) Srbi su narod koji su vojevali verovatno najveću bitku ikada u istoriji.

Naime, iako po obimu i snazi armija Kosovska bitka spada među najveće bitke srednjeg veka, ne postoji nijedna bitka u kojoj na bojnom polju umiru od neprijateljske ruke oba vladara – monarha, predvodeći svoje armije u samim operacijama. Upravo zbog toga je Bitka na Kosovu najveća u istoriji čovečanstva.

Dakle, smrt Svetog kneza Lazara Kosovskog i osmanskog turskog sultana Murata na bojištu izdvaja Bitku na Kosovu iznad svih bitaka. Prosto to je bio toliko strašan i snažan boj, da čak i monarsi u njemu ginu.

Kosovska bitka je monumentalna i po posledicama, ali i po mitologiji koju je sa sobom ponela.

Ni u antičkoj, ali ni u modernoj istoriji nećete naći sličan primer. Ni u Staljingradskoj bici, ni u Bici kod Kurska ne ginu Staljin i Hitler, ni u Termopilskoj bici ne gine car Kserks I, već gine samo jedan od dva spartanska kralja Leonida (Demofil ostaje živ). I u Bici kod Gaugamele, na primer, Grk Aleksandar Veliki ubija persijskog cara Darija III, ali tek nakon dugotrajne potere koja se nadovezala na Aleksandrovu pobedu.

I tako u krug, idući u istraživanju od bitke do bitke, od epohe do epohe i od civilizacije do civilizacije, ništa slično našem Kosovu nećete pronaći.

I tako u krug, idući u istraživanju od bitke do bitke, od epohe do epohe i od civilizacije do civilizacije, ništa slično našem Kosovu nećete pronaći.
.
Možda jedino Bitka kod Amfipolja iz 422. godine p.n.e. koja se odigrala između Atine i Sparte, tokom Drugog peloponeskog rata (431-404 g.p.n.e.) ima nekih sličnih elemenata Bici na Kosovu. U Bici kod Amfipolja ginu predvodnici armija spartanski general Brasaida i atinski general i političar Kleon (Atina). Međutim, razlika je u tome što su i Brasaida i Kleon bili najpre obični generali, posebno Brasaida. Kleon je imao i političku karijeru, no on nikada nije nasledio Perikla. Dakle, obojica ginu, ali su u pitanju samo generali, dok je jedan od njih jedno vreme bio i državnik. Dakle, ne može da se poredi sa globalnim značajem Kosovske bitke.
.
Dragi Srbi, budite ponosni na Bitku na Kosovu koja ne samo da nam je dala mučeništvo Svetog Lazara Kosovskog ili činjenicu da smo jedini narod koji je ubio turskog sultana kao okupatora Srbije rukom našeg neprikosnovenog nacionalnog junaka Miloša Obilića, nego nam je dala i zavet sa Bogom uvrstivši nas u zavetne narode poput Jevreja, Jermena ili Etiopljana. Dakle, mi kroz Kosovo postajemo narod sa posebnom misijom u istoriji čovečanstva.
.
Ničeg sličnog nema u istoriji čovečanstva. Zbog toga je Bitka na Kosovu nepresušna inspiracija generacijama srpskih umetnika izniklih na Kosovskom zavetu. Od naše epske poezije, sve do Njegoša, Isidore Sekulić, Andrića, Crnjanskog, Meštrovića, naših najvećih slikara poput Paje Jovanovića.
.
Kosovo i Metohija sa Gazimestanom su nam danas privremeno okupirane teritorije.
.
Dogodine u Prizrenu!

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad