Svetinje

BOG SE JAVI: Danas je Bogojavljenje!

Foto: Borba

Bog se javi!

Danas Srpska pravoslavna crkva proslavlja Bogojavljenje, dan uoči Jovanjdana.

Po hrišćanskom vjerovanju, 30. godine naše ere Isus Hristos je kao drvodjelja živio sa svojom majkom Marijom i njenim mužem Josifom, a tada u svojoj tridesetoj godini pozvao je Jovana Preteču da ga krsti u rijeci Jordan. Po Bibliji, odmah po krštenju, a ono je obavljeno tri puta porinjanjem u vodu, otvorilo se nebo i začuo se glas Boga Oca koji je objavio da je Isus sin njegov, a tada na rame Isusa sletje Sveti Duh u liku goluba. Ovim krštenjem je Isus označio početak svoje misije i propovjedi.

Taj golub je bio Bogojavljenje. Tu se javno otkrio Bog kao Otac, Sin i Duh Sveti, kao Sveta Trojica. Bog se javio i vaseljenu prosvetio.

Na Bogojavljanje se osvećuje voda koja se nosi kući i pije radi zdravlja i prosvećenja duše i tela. Ta bogojavljenska vodica nikada se ne kvari, jer u njoj prebiva sila Duha Svetoga.

Zbog nepredvidive metereološke situacije, kao i rijeka i bujica koje su nadošle, ove godine, za razliku od prethodnih, Srpska pravoslavna crkva je odlučila da ne organizuje plivanje za časni krst.

Oglasili su se Mitropolit Joanikije i Vladika Metodije, koji su kazali, da se ispune porte i crkve i da se ove godine zbog opasnosti ne pliva za časni krst.

Pogledajte kako je prije četiri godine obilježeno Bogojavljenje širom Crne Gore!

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad