Srbija

Bocan-Harčenko: Podržavamo inicijativu da se pitanje KiM vrati pred SB UN

Foto: Ambasada Ruske Federacije

Među gostima u ambasadi povodom proslave Dana otadžbine Rusije u Beogradu bio je čitav niz visokih zvanica iz političkog i društvenog života Srbije.


Ako biste me pitali šta je najvažnije obeležje naših odnosa, ja bih rekao da je u pitanju razumevanje duše i srca, rekao je ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko na proslavi nacionalnog ruskog praznika Dana branilaca otadžbine u ruskoj ambasadi.

“Ovaj praznik je izuzetno važan za nas Ruse, tiče se naše slavne istorije, teške ali herojske, naše tradicije, vrednosti i naravno naše budućnosti. Čestitamo i podržavamo vojnike koji su na bojištu i koji i danas brane našu bezbednost i bezbednost naše države. Posebno smo im zahvalni sada na vojnim uspesima koje su imali”, poručio je Bocan-Harčenko. 

On se osvrnuo i na kosovsko pitanje, rekavši da je podrška Srbiji oko teritorijalnog integriteta “jedan od najvažnijih političkih stavova Rusije kao stalne članice Saveta bezbednosti”.

РТ Балкан

“Odmah smo podržali inicijativu za vanrednu sednicu Saveta bezbednosti, a cilj je da se ovo pitanje vrati u Savet bezbednosti UN. Naravno, poštujemo i velika je čast da Srbija nije prihvatila i neće prihvatiti sankcije protiv Rusije, uprkos napadima, pritiscima i pretnjama, što daje mogućnost da dalje idemo napred i razvijemo odnose bez ikakvog zastoja u svim sferama”, poručio je Bocan-Harčenko i ponovo zahvalio Srbiju na razumevanju za osećaj “naših srca i duše”.

Među gostima u ambasadi Rusije u Beogradu je bio čitav niz visokih zvanica iz političkog i društvenog života Srbije: ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar odbrane Miloš Vučević, ministar za rad Nikola Selaković i ministar sporta Zoran Gajić, načelnik Generalštaba Milan Mojsilović, predsednik Skupštine Vladimir Orlić, ministarka zdravlja Danica Grujičić, predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom Tomislav Nikolić, bivši načelnik Generalštaba Ljubiša Diković, episkop bački Irinej, penzionisani pukovnik PVO Vojske Jugoslavije koji je komandovao jedinicom koja je tokom NATO agresije srušila avion F-117 Zoltan Dani.

РТ Балкан

Dan branioca Otadžbine u Rusiji se obeležava 23. februara kao dan vojničke slave a proslavljaju ga ne samo oni koji su služili ili služe u Oružanim snagama Rusije, već se on smatra neformalnim narodnim praznikom svih muškaraca i ima masovni karakter.

Na ovaj dan po tradiciji u Moskvi se održava svečana ceremonija kraj zidina Kremlja i polaganje venaca na Spomenik nepoznatom vojniku.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad