Srbija

“Blumberg”: Si Đinping iznenadno u Beogradu uoči godišnjice američkog bombardovanja kineske ambasade

Foto: Tanjug

Očekuje se da će predsednik Kine Si Đinping posetiti Srbiju uoči 25. godišnjice smrtonosnog američkog bombardovanja kineske ambasade u Beogradu, osvetljavajući događaj koji je izazvao antiameričke proteste u Kini, te doprineo da se u Pekingu razvije nepoverenje prema NATO-u, piše “Blumberg”.

Kineski lider će doći u Beograd oko 7. maja, saznao je “Blumberg” od anonimnih izvora.

Tokom NATO agresije na SR Jugoslaviju 1999. godine, američki projektili su ubili tri kineska novinara u napadu koji je Bela kuća kasnije nazvala “greškom”.

Portal ocenjuje da je upravo bombardovanje Beograda zbližilo Rusiju i Kinu i stvorilo partnerstvo koje je od tada ojačalo i brine Zapad.

Posetom evropskoj državi koja nije uvela zapadne sankcije Moskvi, Si će “jasno staviti do znanja da će Kina stati uz Rusiju i produbiti svoje partnerstvo”, rekao je za “Blumberg” Nil Tomas, saradnik za kinesku politiku u Centru za politiku azijskog društva “Čajna analisis”.

Zamenik kineskog ambasadora u Ujedinjenim nacijama Geng Šuang nedavno je na sastanku SB UN podsetio na napad NATO-a na ambasadu Kine u Beogradu, nazvavši ga “strašnim kršenjem suvereniteta Kine”. 

Kako podseća agencija, nakon bombardovanja hiljade demonstranata širom Kine okupilo se oko ambasada i konzulata država članica NATO-a, a pojedinci su nosili zapaljene američke zastave. Mnogi Kinezi smatraju da je napad bio nameran.

Podsetimo, 7. maja 1999. tokom bombardovanja, među mnogim objektima širom Srbije, meta je bila i kineska ambasada, na koju je američki bombarder ispalio tri projektila. Nastradalo je troje kineskih novinara, a ranjeno dvadesetoro ljudi.

Na mestu bombardovanja postavljena je spomen-ploča simbol prijateljstva dva naroda, a u obnovljenoj zgradi otvoren je Kulturni centar Kine.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad