Svijet

“Blumberg”: Ako Rusija pobedi, ceo projekat EU integracija će biti ugrožen

Foto: www.globallookpress.com

U slučaju ukrajinskog poraza, istočnoevropske članice bloka više nikada neće verovati svojim zapadnim komšijama, kažu izvori za “Blumberg”, koji navodi da bi tad rascep između istočnog i zapadnog dela bloka postao “nepremostiva rana”

Nesuglasice oko toga kako nabaviti municiju za Ukrajinu “prerastaju u dublji razdor” u Evropskoj uniji, dok istočnoevropske članice poručuju da, ako Kijev izgubi u sukobu protiv Moskve, više nikada neće verovati svojim zapadnim komšijama, piše “Blumberg”, pozivajući se na anonimne zvaničnike.

Kijev neprestano ukazuje da ima manjak vojnika i municije i traži od svojih zapadnih pristalica još više novca i naoružanja, dok je EU uspela da dobavi svega trećinu od obećanih milion artiljerijskih granata za Ukrajinu.

Sa druge strane, citirajući estonske obaveštajce, “Blumberg” navodi da Rusija ima višestruku prednost što se artiljerije tiče, i da je prošle godine povećala proizvodnju na četiri miliona granata, u odnosu na 600.000 iz 2022.

Dve godine nakon eskalacije sukoba, “podrška Ukrajini izgleda fragmentirano dok se inicijativa pomera ka snagama Vladimira Putina“, priznaje “Blumberg”. 

Dominantni stav u evropskim diplomatskim krugovima je da, ako Rusija pobedi, Istočna Evropa neće oprostiti zemljama Zapadne Evrope, a “ceo projekat evropskih integracija od pada Berlinskog zida mogao bi da bude ugrožen dok taj jaz postaje nepremostiva rana”, piše američki medij.

Vlade Zapadne Evrope ne razumeju da im u tom slučaju mnogi na Istoku nikada više ne bi verovali, rekao je jedan anonimni visoki evropski zvaničnik.

Neke istočnoevropske članice bloka smatraju da zapadne članice ne posežu dovoljno duboko u sopstvene vojne vojne zalihe, i žale se što Ukrajini ne šalju oružje poput vatrene moći dužeg dometa.

Takođe, u slučaju ruske pobede, istočnoevropske članice bloka više neće kupovati oružje od Francuske, čiji je predsednik Emanuel Makron glavna meta gneva ovih država, već od SAD — čak i da Donald Tramp ponovo postane predsednik — Velike Britanije, kao i skandinavskih zemalja, kaže anonimni zvaničnik. 

Ogorčenje se takođe ispoljava i u okviru NATO-a, kažu izvori i dodaju da istočnoevropske države traže garancije kako bi podržale aktuelnog favorita, odlazećeg premijera Holandije Marka Rutea, kao novog generalnog sekretara Alijanse.

Nominacija rumunskog predsednika Klausa Johanisa deo je šire težnje da se glas regiona više čuje u NATO-u i EU, kažu izvori.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad