Vijesti

Blinken pisao Selakoviću: Srbija ima nezamjenljivu ulogu u promovisanju stabilnosti i prosperiteta u regionu!

Državni sekretar SAD Entoni Blinken uputio je pismo ministru spoljnih poslova Srbije Nikoli Selakoviću, u kojem je poručio da su SAD posvećene jačanju političke, ekonomske i bezbjednosne saradnje, navodeći da je nezamjenljiva uloga Srbije u promovisanju stabilnosti i prosperiteta u ovom regionu.

Foto: Kurir

– Hvala vam na pismu povodom obeležavanja 140. godišnjice diplomatskih odnosa SAD i Srbije. I ja poštujem ovu važnu prekretnicu u našoj zajedničkoj istoriji. Snažno prijateljstvo izmeđe naše dvije zemlje iskovano je zajedničkom borbom u dva svjetska rata i razvijalo se tokom generacija, kroz meduljudske veze koje su obogatile naša društva – naveo je Blinken u pismu u koje je Tanjug imao uvid.

On je poručio da Sjedinjene Države stoje uz Srbiju na njenom putu napretka kao moderne, prosperitetne zemlje u srcu Evrope.

– Posvećeni smo još snažnijoj političkoj, ekonomskoj i bezbednosnoj saradnji i saradnji na unapredenju unutrašnjih reformi, njegovanju mira i dobrih odnosa sa svim vašim susjedima i ostvarivanju vašeg cilja ka članstvu u EU – naveo je Blinken.

On je naglasio da Srbija ima nezamjenljivu ulogu u promovisanju stabilnosti i prosperiteta u svom regionu.

U tom smislu, pozdravio je zalaganje Srbije za regionalnu ekonomsku integraciju koja će, uz uključivanje svih, biti od koristi svim građanima na Zapadnom Balkanu.

– Danas vidim još svjetliju budućnost u saradnji sa Srbijom kao prijateljem i partnerom u jugoistocnoj Evropi, što će doprinijeti bezbjednosti na globalnom nivou. Vjerujem da će naše zemlje u godinama koje dolaze stvarati sve jače bilateralne odnose – poručio je Blinken.

Na kraju pisma, Blinken je rukom dopisao:

– Cijenim Vaše napore u jačanju odnosa između naših zemalja – što u velikoj mjeri podržavam.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad