Svijet

Blinken o odgovoru Amerike na zahtjeve Rusije: Bez kompromisa o politici „otvorenih vrata“ NATO

Amerika neće praviti kompromise kada je riječ o politici „otvorenih vrata“ NATO i to je potvrđeno u pisanom odgovoru Vašingtona na zahtjeve Moskve o garancijama bezbjednosti, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken. Vašington je spreman na svaki scenario u vezi sa Ukrajinom, ali prednost daje diplomatiji, dodao je on.

Blinken
Foto: Borba

Prema njegovim riječima, američki predsednik Džozef Bajden je aktivno učestvovao u sastavljanju odgovora, lično unosio izmene i odredio konačnu formu dokumenta.
Blinken rekao je da odgovor SAD predstavlja odraz već poznatih stavova Vašingtona. U odgovoru je navedeno i šta zabrinjava SAD i saveznike kada je reč o aktivnostima Moskve, ali i predlozi za saradnju u oblastima gde Moskva i Vašington mogu da nađu dodirne tačke. Kako je rekao, u dokumentu ima „veoma pozitivnih stvari“.
Spremni smo da sa Rusijom razgovaramo o koracima u pravcu jačanja zajedničke bezbednosti, istakao je Blinken.

„Amerika je spremna da nastavi dijalog sa Rusijom u oblastima gde je, kao i pre, moguća saradnja. Kakva će biti reakcija na pisani odgovor Amerike zavisi od Rusije“, rekao je on na konferenciji za novinare nakon što je Moskvi predat američki odgovor.

Najavio je i da će u narednim danima, nakon što Moskva prouči odgovor, razgovarati sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom.

Dodao je i da SAD sa partnerima rade na tome da se ne dopusti energetska kriza u slučaju eskalacije situacije u Ukrajini. Takođe je rekao da su u opticaju sve varijante sankcija.
Stiže nova pomoć Ukrajini
Odgovori su, istakao je američki zvaničnik, sačinjeni u koordinaciji sa saveznicima i Ukrajinom.
Blinken je još rekao da će Amerika zadržati jako diplomatsko prisustvo u Kijevu u cilju podrške Ukrajini.

Blinken je najavio da će u narednim danima Kijevu od SAD stići nova partija pomoći u sferi bezbednosti.

„Tri partije odbrambene vojne pomoći stižu u Kijev ove nedelje… uskoro će stići još više“, rekao je on i podsetio da je Amerika prošle godine poslala Ukrajini više vojne pomoći nego ikada pre.

Konferencija za novinare je počela sa 45 minuta zakašnjenja.
Podsetimo, Moskva je u decembru prošle godine uputila Zapadu u pisanoj formi zahteve za garancije bezbednosti. Dokument, između ostalog, uključuje odredbe o međusobnom nerazmeštanju raketa srednjeg i kratkog dometa u međusobnom dometu, odustajanje od daljeg širenja NATO-a na račun bivših sovjetskih republika i o smanjenju broja vojnih vežbi.

(Sputnjik)

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad