Svijet

Bivši šef poljske diplomatije tvrdi: Varšava je razmatrala podjelu Ukrajine!

Varšava je razmatrala opciju podjele Ukrajine u početnoj fazi ruske vojne operacije, izjavio je bivši ministar spoljnih poslova Poljske Radoslav Sikorski.

– Mislim da je postojao trenutak kolebanja u prvih deset dana rata kada nismo znali kako će se stvari razvijati i da li će, možda, Ukrajina propasti – rekao je on za poljsku radio-stanicu na pitanje da li je misli da je vlada stranke „Pravo i pravda“ u nekom momentu mislila o podjeli.

Sikorski je dodao da je situacija mogla da se razvije u različitim pravcima da nije bilo ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog i pomoći zapadnih država.

Ovu izjavu poljskog diplomate prokomentarisao je premijer Poljske Mateuš Moravjecki koji je rekao da se ona ni po čemu ne razlikuje od ruske propagande i da bi bivši ministar trebalo da odmjeri riječi.

Takođe je dodao da očekuje da će Sikorski povući te užasne tvrdnje.

Podsjetimo, novembra prošle godine direktor ruske Spoljno-obaveštajne službe Sergej Nariškin je izjavio da agencija posjeduje informacije o tome da se Poljska sprema za aneksiju teritorija na zapadu Ukrajine – Lavovskoj, Ivano-Frankovskoj oblasti i većeg dijela Ternopoljske oblasti.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad