Svijet

Bivši predsjednik Avganistana: Otišao sam iz zemlje da bih spriječio krvoproliće

Bivši predsjednik Avganistana Ašraf Gani, obrazložio je svoju odluku da pobjegne iz zemlje, kada su se talibani približavali prijestonici, time da je to učinio kako bi spriječio potpuno uništenje Kabula.

Asraf gani
Foto: Borba

Podsjetimo, talibani su se vratili na vlast u avgustu, kada su preuzeli kontrolu nad glavnim gradom Avganistana.

Gani je rekao za BBC da kada se probudio 15. avgusta nije ni pomišljao da će to biti njegov posljednji dan u zemlji i da je to shvatio tek kada je avion u kom se nalazio napustio Kabul.

Zbog te odluke, bivši predsjednik je kritikovan i optužen da je ostavio ljude na cjedilu. Sada je u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Prisjeća se da su 15. avgusta talibanski borci pristali da ne ulaze u Kabul, ali, kako kaže, par sati kasnije to više nije bio slučaj.

“Dvije različite frakcije talibana su se približavale gradu iz različitih pravaca. Postojala je mogućnost masovnog obračuna između njih, koji bi uništio grad od pet miliona stanovnika i izazvao haos”, kaže Gani.

Prvo je pristao da njegova supruga, kao i savjetnik za bezbjednost, napuste Kabul, a on je ostao da čeka auto koji bi ga odvezao do Ministarstva odbrane.

Taj automobil nikada nije došao, a umjesto njega pojavio se, kako kaže, prestravljeni šef predsjedničkog obezbjeđenja koji je Ganiju rekao da ako zauzme stav, “svi će biti ubijeni”.

“Dao mi je dva minuta da se spremim. Saopštio mi je da su talibani zauzeli Kost i Džalalabad. Tek kada smo poletjeli sam shvatio da napuštamo Avganistan. To je za mene bilo potpuno neočekivano”, prisjetio se.

Odgovarajući na optužbe da je odnio iz zemlje veliku količinu novca, bivši avganistanski predsjednik je pozvao na međunarodnu istragu kako bi očistio svoje ime.

“Želim jasno da kažem, nisam odnio nikakav novac iz zemlje. Moj stil života je poznat svima, šta bih radio sa novcem?”, rekao je.

Priznao je da su pravljene greške, poput mišljenja da će strpljenje međunarodne zajednice potrajati. Ali, podsjetio je i na sporazum između talibana i tadašnjeg predsjednika SAD Donalda Trampa, koji je utabao put za dalje događaje.

“Umjesto mirovnog procesa, dobili smo proces povlačenja. Način na koji je taj sporazum sklopljen nas je uništio”, zaključio je Ašraf Gani.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad