Crna Gora

Bivša ministarka ekonomije Dragica Sekulić suprugu omogućila dozvolu za uvoz oružja

Bivša ministarka ekonomije Dragica Sekulić pomogla je da kompanija “Regius”, u kojoj je suvlasnik njen nevjenčani suprug Goran Obradović, od Ministarstva ekonomije dobije dozvolu za uvoz kontrolisane robe – naoružanja i vojne opreme za potrebe crnogorskog Ministarstva odbrane (MO). To pokazuje dokumentacija do koje je došao portal PRESS u saradnji sa Mrežom za istraživanje organizovanog kriminala i korupcije – LUPA.

Foto: Vijesti.me

Po odobrenju ministarke Sekulić, nekadašnji pomoćnik ministra ekonomije Dušan Radonjić potpisao je 24. septembra 2020. godine dozvolu za uvoz kontrolisane robe uvozniku – kompaniji “Regius” u kojoj je kao odgovorno lice upravo bio naveden Obradović. Predmetnom dozvolom omogućen je uvoz četiri jurišne puške, dvije snajperske puške, automata, bacača granata, šest prigušivača, tri pištolja, ukupne vrijednosti oko 43.900 američkih dolara. U dijelu namjena precizirano je tada da se radi o oružju koje treba da se koristi za potrebe prezentacije i testiranja od Ministarstva odbrane Crne Gore, na čijem čelu je tada bio ministar Predrag Bošković.

Proizvođač oružja koje je trebalo da bude uvezeno je izraelska kompanija “Israel Weapon Industries” (IWI). Ispostavilo se, međutim, da pomenuto oružje nikada nije uvezeno u Crnu Goru, što potvrđuje odgovor Ministarstva odbrane Crne Gore.

– Prema dokumentaciji dostupnoj Ministarstvu odbrane, predmetna sredstva nijesu nikada uvezena u Crnu Goru, jer je u komunikaciji prethodnog menadzmenta MO sa rukovodstvom izraelske fabrike, odlučeno da se testiranja ipak obave na poligonima proizvođača. Međutim, kako posjeta delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore Državi Izrael, u svrhu testiranja, nije realizovana do dana stupanja da dužnost ministarke odbrane, 7. decembra 2020. godine, pomenuta sredstva nijesu ni testirana. S tim u vezi, Ministarstvo odbrane nije zaključilo ugovor sa kompanijom “Israel Weapon Industry” – navodi se u odgovoru koji je proslijeđen iz MO.

Novinar je pokušao da stupi u kontakt sa Sekulovićevom, međutim, ona nije odgovarala na telefonske pozive. Nije odgovorila ni na telefonske poruke sa pitanjima.

Još jedno odobrenje u februaru 2020.

Kompanija “Regius” dobila je još jednu dozvolu u februaru 2020. godine za uvoz vojne opreme od Ministarstva ekonomije, a za potrebe Ministarstva odbrane Crne Gore. Radi se o opremi, koja je proizvedena u Švajcarskoj, Kanadi i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), a koja je vrijedna 321.690 eura.

Između ostalog, tu je evidentirana i termovizijska bespilotna letjelica i termalni muntifunkcionalni uređaj za lociranje cilja. Prilikom odlučivanja o dodjeli dozvola Obradovićevoj kompaniji ministarka Sekulić trebalo je da prijavi da je u potencijalnom sukobu interesa, odnosno trebalo je da traži saglasnost od Agencije za sprečavanje (ASK) da bude uključena u taj postupak.

Radi se o slučaju koji tretira član sedam Zakona o sprečavanju korupcije, u kojem se navodi da sukob interesa u vršenju javne funkcije postoji kad privatni interes javnog funkcionera utiče ili može uticati na nepristrasnost funkcionera u vršenju javne funkcije.

(Dan)

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad