Tehnologija

Biogas sa deponije Možura pretvaraće u električnu energiju

Realizacijom ovog značajnog projekta, Opština Bar i deponija Možura biće prvi u Crnoj Gori ali i regionu koji će proizvoditi električnu energiju od otpada i deponijskog gasa.

Foto: Dan

U Opštini Bar danas je predstavljenja Studija izvodljivosti za pretvaranja biogasa u električnu energiju na sanitarnoj regionalnoj deponiji “Možura”.

– Realizacijom ovog značajnog projekta, Opština Bar i deponija Možura biće prvi u Crnoj Gori ali i regionu koji će proizvoditi električnu energiju od otpada i deponijskog gasa. Prezentaciji i diskusiji prisustvovali su predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević, direktor deponije “Možura” Senad Arabelović kao i predstavnici autora studije, revident, resornog Ministarstva, Ekofonda, CEDIS-a, Agencije za zaštitu životne sredine, susjednih opština i drugi, saopšteno je iz Opštine Bar.

Raičević je poručio da je zadovoljan činjenicom da je ova studija još jednom potvrdila da se komunalni otpad na sanitarnoj deponiji “Možura” u kontinuitetu odlaže u skladu sa svim međunarodnim propisima.

– Ono što me čini posebno sretnim jeste da smo na samom pragu realizacije jednog značajnog projekta deponije “Možura” i da će Bar imati prvu energanu ne samo u Crnoj Gori već i na Balkanu, te da će proizvoditi dovoljne količine električne energije za snabdijevanje blizu 300 domaćinstava iz obnovljivih izvora energije. Uvjeren sam da ćemo dobiti podršku i sa nivoa Ministarstva i Ekofonda, već danas smo dobili potvrdu da možemo očekivati podršku za finansiranje izrade glavnog projekta, a spremni smo da finansiramo ovakvu investiciju i iz sopstvenih sredstava, poručio je Raičević.

On je rekao da je očekivano koštanje investicije oko 1.200.000 eura a povrat investicije očekuje se za period ne veći od pet godina.

– U trenutku kada govorimo o energetskoj krizi i problemima sa kojima se susrijeće evropski kontinent, ovo je doprinos koji Opština Bar daje da počnemo da razmišljamo da obezbijedimo energetsku nezavisnost ne samo barske opštine nego i Crne Gore, zaključio je predsjednik Opštine Bar.

Arabelović je naveo da je ovo još jedan u nizu koraka menadžmenta u cilju unapređenja poslovanja ovog preduzeća.

– Nakon današnje prezentacije očekuje nas izrada glavnog projekta ali i realizacija samog projekta za što očekujemo podršku od naših partnera. U narednom periodu planiramo i proširenje kapaciteta, izgradnja centra za selekciju, kompustiranje, kao i mogućnost tretmana otpadnih voda, rekao je Arabelović.

Predstavnik “Tekon-tehnokolsanting” Dimitrije Stevanović, koji je jedan od autora studije rekao je da postoje odlični infratrukturni kapaciteti ali i dovoljno sirovine i resursa koji se što prije moraju staviti u funkciju te da ne postoji nijedan tehnički argument zašto se ova studija ne bi realizovala kroz izgradnju energane od najmanje jednog megavata. On je kazao da je “Možura” jedna od jako dobrih i primjerenih deponija i na širem području Balkana i može da bude i lider u energetskoj proizvodnji i iskorištavanju deponijskog gasa. Milica Daković iz “E3 consulting” koji je takođe radio na studiji poručila je da studija obuhvata različite aspekte, i tehničke i tenološke, ali i ekonomske, ekološke i društvene, pa daje dobre podatke za efikasnu izradu glavnog projekta.

Profesor doktor Petar Živković, revident studije, rekao je da je ovo je prvi put u Crnoj Gori da se radi na proizvodnji električne energije iz biogasa i da očekuje da će se to u Baru i relizovati. On je kazao da Opština Bar, uz Opštinu Ulcinj i Ekofond mogu da pomognu realizaciju ovog projekta te da je potrebno odmah po izradi projekta stupiti u kontakt sa proizvođačima kontejnera za proizvodnju električne energije.

Tokom diskusije iskazana je podrška ovakvom projektu koji će biti pionirski poduhvat u Crnoj Gori te volja svih aktera da budu kontruktivni partneri u svim daljim procedurama u cilju obezbjeđivanaj energetske efikasnosti ali i razvoja ekološki održivih i obnovoljivih izvora energije.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad