Portal ODBRANA

Društvo

Bez škole 4.000, sa srednjom spremom 22.000 nezaposlenih

Koordinator Alternative Zarija Pavićević kaže da je broj nezaposlenih lica bez stručnih kvalifikacija, sa osnovnom i srednjom školom sigurno veći od 38.000 jer ima dosta onih koji već pomireni sa situacijom u državi i ne pokušavaju preko Zavoda za zapošljavanje da dođu do posla.

Foto: Dan

Na evidenciji nezaposlenih lica, koju vodi Zavod za zapošljavanje, trenutno se nalazi preko 38.000 građana koji nemaju završenu nijednu školu, imaju samo osnovnu ili srednju stručnu spremu. Podaci Zavoda pokazuju da bez završene škole posao traži čak 4.095 građana, bez osnovne 11.054, dok se sa srednjom školom na birou nalazi 22.917 građana. U Crnoj Gori je prema poslednjim podacima bez posla preko 44.400 građana.

U drugom kvartalu godine u Crnoj Gori aktivnog, odnosno radno sposobnog, stanovništva bilo je 295,7 hiljada od kojih je, prema računici Uprave za statistiku, 252,6 hiljada zaposlenih, kao i i 43,1 hiljada nezaposlenih. Najveće učešće u obrazovnoj strukturi aktivnog stanovništva imaju lica sa završenim srednjim obrazovanjem i to 59,2 odsto, zatim 33,4 odsto lica sa završenim višim ili visokim obrazovanjem i 7,4 odsto lica sa završenom osnovnom školom ili nižim obrazovanjem.

– Najveće učešće u obrazovnoj strukturi stanovništva van radne snage imaju lica sa završenim srednjim obrazovanjem i to 52,7 odsto, zatim 37,9 odsto lica sa završenom osnovnom školom ili niže, a preostalih 9,4 odsto su lica sa završenim višim ili visokim obrazovanjem. Obrazovna struktura zaposlenih osoba pokazuje da 57,6 odsto lica imaju završenu srednju školu, slijede zaposleni sa završenim višim ili visokim obrazovanjem 35,4 odsto, te osobe sa završenom osnovnom školom ili nižim obrazovanjem sedam odsto. Obrazovna struktura nezaposlenih osoba pokazuje da 68,9 odsto lica imaju završenu srednju školu, slijede nezaposleni sa završenim višim ili visokim obrazovanjem 21,6 odsto, te osobe sa završenom osnovnom školom ili nižim obrazovanjem 9,5 odsto,  navode u Upravi za statistiku.

Koordinator Alternative Zarija Pavićević smatra da je broj nezaposlenih lica bez stručnih kvalifikacija, sa osnovnom i srednjom školom sigurno veći od 38.000, jer ima dosta ljudi koji već pomireni sa situacijom u državi i ne pokušavaju da preko Zavoda za zapošljavanje dođu do posla.

– S obzirom na realno stanje u zemlji, tu će i ostati dugi niz godina, naravno bez partijske knjižice ili pasoša. Odliv radno sposobnog stanovništva iz zemlje predstavlja veliki problem jer ostaju samo đaci i penzioneri, koji su na “teretu” budžeta države, a bez radnika koji svojim porezom održavaju taj balans. Da stvar bude još gora, prave diplome čekaju na posao na birou, sa stečenim znanjem, a lažne, preko noći dobijene, dobijaju posao. Upravo taj nestručan kadar zauzima mjesto poštenim i savjesnim građanima. To mnogo demorališe ljude, naravno i pored same ekonomske situacije, što za posledicu ima sve veću stopu kriminala i sve veći broj onih koji svoju koru hleba potraže u drugim državama. Da li je to ono što želimo? Da li smo svjesni dugoročnih posledica? Korijen problema je mnogo dublji, i njega treba rješavati, a ne samo prividno i plitko maskirati stvarnost. Kada se partijsko zapošljavanje ukine i kada bi se svi sa lažnim diplomama zamijenili ovima sa pravim i neopredeljenim politički, ljudima koji samo žele da u svojoj zemlji rade i zarade za život, cjelokupno društvo i zemlja bi krenuli naprijed. Ovako samo tapkamo i vrtimo se ukrug, bez naznaka da se nešto promijeni, dok jedni te isti sa vrha kupe kajmak i bogate se na račun svih nas, rekao je u izjavi za “Dan” Pavićević.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad