Društvo

Bešić: Pod pritiskom isplivava neiskustvo PES-a!

Foto: Tanjug

Politički anatičar Miloš Bešić ocjenjuje da heterogena vlada ima prednost jer smanjuje ucjenjivački kapacitet njenih aktera, međutim, pitanje je kako će funkcionisati manjinske stranke i ZBCG u njoj. On je u emisiji “Dobro jutro Crna Goro” kazao da postoji ogroman pritisak na mandatara Milojka Spajića i da u tim trenucima isplivava neiskustvo PES-a. Smatra da ne treba dozvoliti uticaj ni zapadnih ambasada ni Srbije na proces formiranja vlade.

Kaže da veći broj aktera u vladi znači i veći broj poslanika koji je podržava, ali upozorava da postoje dvije posljedice kod heterogene vlade, to je ideološka disonanca manjinskih stranaka i ZBCG, ali i da to znači zadovoljavanje više političkih apetita u smislu podjele ministarstava i funkcija.

“To se u Crnoj Gori dijeli kao na pijaci, ugovara, pregovara, ucjenjuje”, kazao je on.

Ipak smatra, da veći broj aktera u vladi smanjuje ucjenjivački kapacitet.

Smatra da mandatar Milojko Spajić veoma loše komunicira tokom procesa pregovora.

“Bošnjačka stranka isto kao važan akter ne komunicira, već mi posredno na osnovu informacija zaključujemo kakav je njihov stav”, rekao je on.

Bešić kaže da je uticaj sa strane već tradicionalan kada je riječ o Crnoj Gori, kako od zapadnih ambasada, tako i od Srbije.

“Mnoštvo je aktera, mnoštvo uticaja. Moram da kažem da se tu vidi političko neiskustvo Evrope sad, prije svega u komunikaciji. Treba da kažete građanima o čemu se pregovara, koje su opcije jedan, koje dva, koje su posljedice, kako bismo mogli da razumijemo”, kaže analitičar.

Ocjenjuje da se ne može staviti veto i zavjet ćutanja na bitna spoljnopolitička pitanja, jer je to sklanjanje problema pod tepih.

Kaže da kičmu vlade čine Evropa sad i Demokrate, ali da ZBCG takođe treba da budu u izvršnoj vlasti.

“Ukoliko ključni kadar ZBCG ne uđe u Vladu, ne znam onda kada će. Zato moraju da smanje ucjenjivačke kapacitete”, rekao je on.

Smatra da postoji veliki pritisak na Spajića unutar partije i koalicije.

Podržava reakciju predsjednika Jakova Milatovića koji je poručio stranim ambasadama da ne mogu da se miješaju u sastavljanje vlade u Crnoj Gori, nakon što su se usprotivile ulasku ZBCG u vlast. Smatra i da je reakcija lidera Demos-a Miodraga Lekića da treba da se zaštite interesi države iskusna i veoma dobra.

“Međutim, kada govorim o miješanju, tu mislim i na Srbiju. Treba država, čak i svi politički akteri da kažu ovo je naša zona i pravo naših građana i partija koje imaju podršku. Ne možete kritikovati uticaj jednih,a ne kritikovati uticaj drugih. Morate reći da nećemo trpiti uticaj zapadnih struktura, ali ni ničiji drugi. Ne može jedan uticaj biti legitiman, a drugi ne. Nije u redu uticaj ni jednih ni drugih”, smatra Bešić.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad