Svijet

Benet pozvao Izraelce da napuste Ukrajinu što je brže moguće

“Kao i ostali dio svijeta mi se nadamo da će se napetost okončati bez eskalacije,ali naša prva odgovornost jeste da vodimo računa o našim građanima, građanima Izraela. Ne čekajte da jako želite da se vratite, a da to bude nemoguće, rekao je Benet u trenutku kada je Izrael pojačao nastojanja da vrati svoje građane iz te zemlje

Benet
Foto: Borba

Premijer Izraela Naftali Benet pozvao je danas izraelske građane u Ukrajini da se vrate kući dok još mogu.

“Kao i ostali dio svijeta mi se nadamo da će se napetost okončati bez eskalacije,ali naša prva odgovornost jeste da vodimo računa o našim građanima, građanima Izraela. Dođite kući. Ne preduzimajte nepotrebne rizike. Ne čekajte da jako želite da se vratite, a da to bude nemoguće. Napustite Ukrajinu što je moguće brže”, rekao je Benet u trenutku kada je Izrael pojačao nastojanja da vrati svoje građane iz te zemlje.

Ministar spoljnih poslova Izraela Jair Lapid rekao je da su u narednoj nedjelji planirana 32 civilna leta iz Ukrajine, uključujući deset danas i pozvao Izraelce da se ukrcaju u te avione.

Izraelski zvaničnici vjeruju da se mogućnost za evakuaciju građana iz Izraela brzo smanjuje i da je od srijede ujutru više neće biti.

Izraelske aviokompanije povećale su broj letova kako bi pomogle u evakuaciji, a Ministarstvo spoljnih poslova procjenjuje da u Ukrajini ima 10.000 do 15.000 Izraelaca, uključujući i one koji imaju dvojno državljnstvo.

Ministar odbrane Izraela Beni Ganc izjavio je u subotu da je dao instrukcije izraelskoj vojsci da bude spremna da pruži pomoć u evakuaciji.

Benet je navodno rekao ministrima u svojoj vladi da ne iznose javno stavove o akcijama Rusije.

Odnosi Izraela i Rusije su osetljivi zbog savezništva Moskve i Sirije, zemlje u kojoj izraelska vojska godinama napada ciljeve povezene s Iranom.

Izrael je ubrzao planove o evakuaciji pošto je američki predsjednik Džozef Bajden u subotu u razgovoru sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, koji je trajao više od jednog sata, upozorio da će SAD “odgovoriti odlučno i nametnuti brze i teške troškove” Rusiji ako napadne Ukrajinu, prenijeli su izraelski mediji.

Zvaničnici Ministarstva spoljnih poslova Izraela rekli su u međuvremenu da avioni koji polijeću za Izrael iz Ukrajine nijesu puni putnika, pa se čini da Izraelci ne žure da odu iz te zemlje uprkos apelima izraelskih lidera.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad