Vijesti

Belgijski premijer o novom soju: Ovo je kovid-21!

Možemo reći da je ovo kovid-21 umesto kovid-19, tri puta je zarazniji od originalnog virusa, rekao je belgijski premijer Aleksander De Kro o novom soju virusa korona koji se pojavio u Africi, a registrovan je i u toj evropskoj zemlji.

Foto: Kurir

De Kro je upozorio da je novi soj, označen kao B.1.1.529 mnogo drugačiji od onog koji se pojavio u Vuhanu pre dvije godine, tvrdeći da je trostruko zarazniji od njega, prenosi RT.Novi soj identifikovan je u Bocvani 11. novembra i vjeruje se da se širi u Južnoj Africi.Prema dosadašnjim saznanjima, ova varijanta virusa ima 32 mutacije na spajk proteinu virusa, što bi moglo da mu omogući da zaobiđe vakcinalni imunitet, a britanska Agencija za zdravstvenu sigurnost nazvala ju je „najgorom do sada“.

Premijer Belgije objavio je i novi set mjera protiv virusa korona, kako bi se spriječilo širenje četvrtog talasa u toj zemlji. Mjere podrazumevaju zatvaranje noćnih klubova i diskoteka na tri nedelje, kao i zabranu privatnih proslava.Zabavni sadržaji zatvaraju se u 23 sata, dok je broj gostiju za jednim stolom u restoranima ograničen na šest.De Kro je naveo da se zemljom širi četvrti talas, izazvan Delta sojem virusa korona, te da ta zemlja nikada nije imala više slučajeva.

(Sputnjik)

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad