Svijet

Belgija: Uhapšen jer je primio devet vakcina u ime drugih osoba

Muškarac je uhapšen u Belgiji u nedelju nakon što je pokušao da dobije svoju devetu vakcinu protiv kovida 19 u ime drugog, javljaju lokalni mediji.

Vakcina
Foto: Borba

Neimenovani 33-godišnjak uhapšen je u Fos la Vilu, u blizini Namura, nakon što je osoblje centra za vakcinaciju obavijestilo zvaničnike, piše “Brisel tajms”.

Navodno, skeptici su ga plaćali od 100 do 150 evra. Prema novinama, muškarac je “dežurao” u centrima za vakcinaciju, nudeći uslugu. Pao je na devetoj ličnoj karti, tačnije dok je preuzimao “kovid sejf” dokument.

“Dobrovoljni primalac” prijavljen je iz više kovid-centara, za vakcinaciju u gradovima Namur i Šarlroa. Kako se navodi, uhapsili su ga prikriveni policajci.

Namursko javno tužilaštvo naložilo je istragu o incidentu i napomenulo da je već identifikovano nekoliko ljudi koji su tom čovjeku dali svoje lične karte da bi u njihovo ime dobio vakcine. Prijeti im kazna do pet godina zatvora i novčana kazna do 800.000 evra za falsifikovanje i prevaru putem informacionih tehnologija.

Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) preporučuju dvije doze vakcine “Fajzer-Biontek” u razmaku od tri nedelje (21 dan), dve doze vakcine “Moderna” u razmaku od četiri nedelje (28 dana) ili jednu dozu vakcine “Džonson i Džonson”.

– Malo je vjerovatno da je zdravlje čovjeka ugroženo zbog previše vakcina – rekao je virusolog Stiven van Guht za “Brisel tajms”.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad