Vijesti

Bečić i Zorčić: Crna Gora je postigla najveći napredak u evropskim integracijama

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić i predsjednik Državnog zbora Republike Slovenije Igor Zorčič, održali su zajedničku press konferenciju u Državnom zboru Republike Slovenije.

Bečić i Zorčić
Foto: I. Šljivančanin

Obraćajući se medijima poručili su da dvije zemlje imaju jako dobre i sadržajne bilateralne odnose na svim poljima, te istakli da je nastojanje da se tokom trajanja aktuelnih mandata saradnja dodatno ojača i produbi na parlamentarnom nivou.

– Dozvolite mi na početku da se zahvalim mom prijatelju, mom kolegi predsjedniku Zorčiču, na zaista divnim riječima dobrodošlici i gostoprimstvu koje osjećamo na svakom koraku boravka u, nama veoma prijateljskoj i dragoj, Sloveniji. Nakon posjete predsjednika Zorčiča Crnoj Gori u junu mjesecu, više naših susreta koje smo imali širom Evrope, u multilateralnim formata parlamentarne saradnje, mog boravka krajem septembra u Ljubljani, na Samitu predsjednika parlamenata Zapadnog Balkana, definitivno da ova bilateralna posjeta moje malenkosti i delegacije crnogorskog Parlamenta, daje još jedan pečat našim odličnim ličnim relacijama ali, slobodan sam reći, i izvanrednim odnosima dvije zemlje- kazao je Bečić.

Istakao je da dvije zemlje zaista karakteriše bliskost naroda, karakteriše činjenica da nema otvorenih pitanja, niti bilo kakvih problema u bilateralnim odnosima.

– Imamo zajedničku istoriju, dijelimo zajedničku sadašnjost, i idemo zajednički, siguran sam, u uspješnu evropsku i evroatlantsku budućnost. U tom pravcu zaista zahvaljujem Sloveniji na velikoj političkoj i ekspertskoj stručnoj pomoći koju je pružala i pruža Crnoj Gori i na polju evroatlantskih integracija gdje je Slovenija odigrala veliku značajnu ulogu da bi Crna Gora postala punopravna članica NATO saveza, ali i na polju evropskih integracija, gdje je Slovenija i sada, predsjedavajući Evropskom unijom, pokazala zaista punu privrženost afirmaciji politike proširenja ka zemljama Zapadnog Balkana. Crna Gora nema bilo kakvu dilemu, za nas je evropski i evroatlantski put bez alternative, ali vjerujem da je uspješan završetak evropskih integracija Crne Gore i činjenica da očekujemo i da se zalažemo da Crna Gora postane prva sljedeća članica Evropske unije, snažna poruka i velika potreba i EU da bi motivisala druge zemlje Zapadnog Balkana da nastave putem evropskih integracija i da zemlje Zapadnog Balkana niti žele niti će imati drugi put- dodao je Bečić, pored ostalog.

Potvrdivši da Crna Gora i Slovenija imaju jako dobre međusobne odnose na svim poljima, Zorčič je istakao da je njihova ambicija u toku njihovog mandata da se ti odnosi prodube i na parlametarne nivoe, navodeći:

– Slovenija kao predsjedavajuća u Savjetu Evropske unije, potrudila se staviti na sto pitanje proširenja na Zapadni Balkan. Crna Gora je na tom području postigla među zemljama najveći napredak. Slovenija je, kao i do sada, i ubuduće, spremna Crnoj Gori pružiti političku i tehničku podršku kako bi do ulaska u Evropsku uniju zaista i došlo.

Kako bi došlo do uspjeha u toj saradnji, treba povećati i produbiti i parlamentarnu saradnju. Zajedno sa kolegom Bečićem, dogovorili smo se da ćemo učiniti sve što je u našoj moći kako bi produbili saradnju između grupa prijateljstva, moguća je i saradnja u okviru grupe poslanica u parlamentima, gdje bi se mogle na tim forumima razmijeniti iskustva kako po pitanju reformi i usvajanja zakonodavstva, tako da bi država kao Crna Gora mogla ući u Evropsku uniju.

Veoma je važno, i zato smo kolega Bečić i ja razmijenili iskustva kako voditi parlament, što je u uslovima današnje epidemije teško ne samo u Evropskoj uniji, nego i u svijetu. Dakle, situacija je zahtjevna, dolazi do velikih debata u društvu, naravno i u parlamentu, sve to se zaoštrava, i zato treba naći načina kako premostiti ta pitanja. U Sloveniji se možemo suočavati sa raznim opstrukcijama opozicije, a u Crnoj Gori čak i nekih vladajućih stranaka i zato je toliko važnije naći načina kako voditi taj društveni i parlamentarni dijalog. Moram pomenuti i situaciju na Balkanu, gdje, kako znamo, dolazi do sve veće pojave populizma i euroskepticizma, i sa kolegom Bečićem o tome smo već razgovarali tokom ove posjete i nastavićemo naše razgovore- naveo je on.

Izvor: Dan

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad