Politika

Bečić i Bogdanović uvjeravaju Eskobara: Nećemo praviti trule kompromise sa vrijednostima za koje se zalažemo!

Predsjednik i poslanik Demokratske Crne Gore, Aleksa Bečić i predsjednik Kluba poslanika, Boris Bogdanović, sastali su se u Vašingtonu sa Gabrijelom Eskobarom, specijalnim izaslanikom Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan.

Foto: Borba

Predsjednik Demokrata razgovarao je sa Eskobarom o aktuelnoj političkoj situaciji u zemlji, vladavini prava, borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, jačanju institucionalnih mehanizama, malignim uticajima iz regiona i svijeta, kao i o izboru sudija Ustavnog suda Crne Gore i članova Sudskog savjeta.

,,Demokrate kao snažna, organizovana i pojedinačno druga partija po veličini u crnogorskom Parlamentu svoju evropsku i evroatlansku opredijeljenost potvrđivala je konkretnim djelima bilo u vlasti ili u opoziciji, jer mi nikada ne pravimo trule političke kompromise sa vrijednostima za koje se zalažemo“, kazao je Bečić Eskobaru.

Crna Gora je na istorijskoj prekretnici što može rezultirati i mnogo dobrim, ali i mnogo lošim vijestima kako po građane Crne Gore, tako i po zemlju u cjelini, naglasio je Bečić i dodao da sve zavisi da li će partije građanske, evropske i evroatlanske orijentacije, koje promovišu međunacionalno i međuvjersko pomirenje i snažno se bore protiv organizovanog kriminala i korupcije, uspjeti da se ujedine na predstojećim predsjedničkim i parlamentarnim izborima.

Bečić je izrazio očekivanje da moderne partije građanske profilacije odnesu ubjedljivu pobjedu na predstojećim predsjedničkim i parlamentarnim izborima i na taj način zauvijek pošalju u prošlost politiku ekstremizma, podjela, korupcije i kriminala i na taj način obezbijede dugoročnu političku stabilnost.

Predsjednik Demokrata je upoznao specijalnog izaslanika da je postupak izbora sudija Ustavnog suda pred skupštinskim Odborom u toku, te da očekuje da nakon saslušanja kandidata za sudije US otpočne dijalog šefova klubova poslanika i članova Ustavnog odbora o metodologiji utvrđivanja Liste kandidata o kojoj će se u najkraćem mogućem roku izjasniti Skupština Crne Gore.

Bečić je kazao da će se u postupku izbora sudija Ustravnog suda i članova Sudskog savjeta Demokrate, kao i u postupku izbora članova Tužilačkog savjeta rukovoditi principima nezavisnosti, stručnosti i kompetentnosti, kako bi ove dvije institucije u najkraćem mogućem roku isporučile rezultate u koje ćemo svi imati najšire moguće povjerenje.

,,Očekujem da Vlada Crne Gore u tehničkom mandatu bez odlaganja ukine program ekonomskog državljanstva, koji uzrokuju brojne rizike o kojima često govore predstavnici evropskih institucija“, kazao je Bečić Eskobaru.

Eskobar je tokom  sastanka sa predsjednikom Demokrata u sjedištu Stejt departmenta ponovio zabrinutost Sjedinjenih Američkih Država nefunkcionalnošću pojedinih crnogorskih institucija, poput Ustavnog suda Crne Gore.  “Očekujem da Crna Gora u najkraćem mogućem roku izabere sudije Ustavnog suda, jer je to osnovna pretpostavka za sve naredne deblokirajuće procese u zemlji,” naglasio je Eskobar.

“Ohrabrujem vas i ostale političare u Crnoj Gori da doprinesete da država nastavi da se kreće utabanim evropskim putem i putem jačanja partnerstva sa NATO saveznicima, “ saopštio je Eskobar.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad