Portal ODBRANA

Svijet

Bajden potvrdio da Ukrajina dobija milijardu dolara vojne pomoći

Sjedinjene Američke Države odobrile su novi paket vojne pomoći Ukrajini u ukupnom iznosu od milijardu dolara, izjavio je američki lider DŽozef Bajden nakon razgovora sa ukrajinskim liderom Vladimirom Zelenskim.

Foto: Borba

– Obavijestio sam ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog da će SAD izdvojiti milijardu dolara vojne pomoći Ukrajini što uključuje dodatno artiljerijsko naoružanje i sredstva za obalsku odbranu, kao i municiju za artiljerijsko naoružanje i napredne raketne sisteme, koji su neophodni Ukrajincima u njihovim odbrambenim operacijama u Donbasu – istakao je Bajden, a prenijela Bijela kuća.

Američki lider je još najavio da će Kijevu biti upućena i dodatna humanitarna pomoć u vrijednosti od 225 miliona dolara.

Američki predjsednik DŽozef Bajden saopštio je početkom juna da će Amerika uputiti novi paket vojne pomoći Ukrajini u vrednosti od 700 miliona dolara. Pomoć obuhvata i četiri sistema višecevnih bacača raketa „Himars“.

Američki državni sekretar Entoni Blinken je s tim u vezi rekao da je Ukrajina uvjerila SAD da neće koristiti te sisteme za napade na objekte na teritoriji Rusije.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“, da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.

Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.

(Sputnjik)

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad