Svijet

Bajden optužen za ‘saučesništvo’ u izraelskom genocidu u Gazi

Foto: canva stock

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država i dva člana njegove vlade tuženi su da nisu spriječili, te da su pomogli i ohrabrili “genocid” u Gazi.

Federalna tužba, podnesena u ponedjeljak protiv predsjednika Džoa Bajdena, državnog sekretara Entonija Blinkena i ministra odbrane Lojda Ostina, odnosi se na “neuspjeh u sprječavanju i saučesništvo u genocidu koji vrši izraelska vlada”.

Centar za ustavna prava (CCR), njujorška grupa za građanske slobode, podnio je tužbu u ime palestinskih organizacija za ljudska prava, Palestinaca u Gazi i američkih građana čiji se članovi porodice nalaze u opkoljenoj enklavi koja je duže od mjesec meta nemilosrdnog bombardovanja Izraela koji sredstva i oružje dobija od američke vlade.

Više od 11.200 Palestinaca ubijeno je u Gazi od 7. oktobra. Izraelski napadi uslijedili su nakon napada Hamasa na Izrael u kojem je ubijeno oko 1.200 ljudi.

“Brojni čelnici izraelske vlade izrazili su jasne genocidne namjere i upotrijebili dehumanizirajuće izraze za Palestince, nazvavši ih, između ostalog, ‘ljudskim životinjama’”, naveo je Centar za ustavna prava.

Dalje navode da takve izjave u kombinaciji sa “masovnim ubistvom” Palestinaca pružaju “dokaze da se odvija zločin genocida”.

Brojni pravnici, grupe za ljudska prava i humanitarci su izraelske akcije u Gazi takođe okarakterisali kao genocid.

“Čim je Izrael pokrenuo kampanju bombardovanja Gaze bez presedana, predsjednik Bajden je ponudio ‘nepokolebljivu’ podršku Izraelu koju su on i njegovi zvaničnici stalno iznova ponavljali, te potkrijepili vojnom, finansijskom i političkom podrškom, dok je uporedo sa izraelskom genocidnom retorikom rastao broj masovnih civilnih žrtava”, kažu iz Centra za ustavna prava.

U tužbi je navedeno da je SAD najbliži saveznik i najveća podrška Izraela, te zemlja koja mu pruža najveću vojnu pomoć, s obzirom na to da je Izrael najveći kumulativni primalac američke inozemne pomoći nakon Drugog svjetskog rata. Iz tog razloga bi SAD mogao “odvratiti izraelske dužnosnike od genocida koji trenutno vrše nad palestinskim narodom”.

No, umjesto toga, navodi grupa, Bajden, Blinken i Ostin “pomogli su u izvršavanju najtežih zločina” pružanjem bezuslovne vojne i diplomatske podrške, dok su u isto vrijeme potkopavali napore međunarodne zajednice da zaustavi izraelsko bombardovanje.

“Prema međunarodnom pravu i federalnom zakonu imaju odgovornost da spriječe ovaj genocid, da prestanu pružati podršku za njegovo izvršenje. Zakazali su na svakom koraku i u svakoj prilici. Nastavili su prikrivati Izrael, nastavili su pružati materijalnu podršku Izraelu, a namjeravaju mu poslati još novca i oružja”, rekla je Astha Šarma Pokharel, advokatica iz Centra za ustavna prava.

Laila al-Hadad, američka državljanka i jedna od onih koji su podnijeli tužbu, je od početka izraelskih napada izgubila petoro rođaka u Pojasu Gaze.

“Platila sam da Izrael ubije moje rođake i tetku, tu nema dvojbe”, rekla je Al Jazeeri.

“Uradila sam to plaćanjem poreza koji su omogućili slanje bombi u Izrael kojima je ubijena moja porodica. Zbog toga smatram da i drugi porezni obveznici imaju odgovornost da našu vladu i izabrane dzvaničnike smatraju odgovornim” – izjavila je ona.

Tužba je ujedno i poziv na ukidanje godišnje vojne podrške u iznosu od 3,8 milijardi dolara koju SAD šalje Izraelu.

(Al Jazeera)

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad