Politika

Bajden obećao da će Putinu otežati napad na Ukrajinu

Američki predsjdnik obećao je da će Vladimiru Putinu „veoma, veoma otežati” napad na Ukrajinu usred stalnih navoda u štampi i u Bijeloj kući da Moskva planira ofanzivu na Kijev.

Foto: Kurir

Kremlj je snažno odbacio ove tvrdnje, obećavajući da ne predstavlja prijetnju ni jednoj državi.

Zvaničnici Bajdenove administracije razmatraju širok spektar opcija za moguće sankcije Rusiji kako bi je odvratile od navodnog plana za invaziju na Ukrajinu, objavio je CNN. Potencijalne opcije navodno uključuju sankcije protiv nedefinisanih „članova Putinovog užeg kruga”, ruskih energetskih kompanija i banaka. Na meti bi mogao biti i ruski državni dug, tvrde izvori.

Prema CNN-u, Bijela kuća je takođe razmatrala potencijalnu „nuklearnu opciju“ – odsjecanje Rusije od SVIFT-a (SWIFT) – svjetskog sistema međubankarske komunikacije koji se koristi u međunarodnim prenosima novca i transakcijama. SAD su primjenile sličnu mjeru protiv Irana pod predsjedništvom Donalda Trampa, otežavajući toj zemlji trgovinu sa drugim članovima međunarodne zajednice.

-Sastavili smo prilično agresivan paket, rekao je jedan zvaničnik za CNN.

Nije donijeta konačna odluka o paketu sankcija koji bi mogao da se primjeni u slučaju ruske invazije na Ukrajinu, naveo je Si-En-En. Bijela kuća navodno razgovara o kaznenim mjerama sa svojim evropskim partnerima, koji su čvršće povezani sa ruskom ekonomijom, radi koordinacije akcija. Evropski parlament usvojio je ranije ove godine prijedlog koji sadrži „nuklearnu opciju“ sličnu onoj o kojoj se razmišlja u Beloj kući.

Istovremeno, Bajdenova administracija strahuje od mogućih posljedica uvođenja velikih sankcija Moskvi, posebno u energetskom sektoru. Mnoge evropske države se oslanjaju na isporuke gasa iz Rusije zbog skoka cijena i nedovoljno popunjenih rezervi gasa. Moskva je takođe postala drugi najveći izvoznik nafte u SAD 2021. i ostaje jedan od najvećih dobavljača dizela za zemlju. Ovo posljednje pomaže da se rastuće cijene goriva drže pod kontrolom.

Strah je da Rusija tada pokušava da uzvrati zaustavljanjem proizvodnje, rekao je za CNN neidentifikovani visoki američki zvaničnik.

Kremlj je više puta javno negirao mogućnost korišćenja svojih energetskih resursa kao geopolitičkog oruđa pritiska. Međutim, nejasno je kako SAD ili zemlje EU uopšte planiraju da kupuju raspoloživi ruski gas, naftu i gorivo kod banaka u zemlji koje su isključene iz SVIFT sistema i na taj način ne mogu da primaju uplate.

(Novosti)

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad