Vijesti

Bajden o omikron soju: Nema panike, mi smo spremni

Predsjednik SAD Džozef Bajden izjavio je danas da je njegova administracija spremna za novi korona soj omikron iako naučnici tek treba da utvrde koliko je opasan, rekavši da se Amerika “ne štedi i pritom uklanja sve blokade kako bi očuvala zdravlje svojih građana”.

Foto: Kurir

-Ovo je soj za zabrinutost, ne i za paniku – poručio je Bajden iz Bijele kuće, prenio je “LA tajms”.

Mnoga pitanja oko omikrona, koji je prvi put potvrđen u Južnoj Africi prošle nedjelje, ostaju nejasna.

Iako neki naučnici strahuju da bi mogao da se pokaže da je izuzetno zarazan ili da izbjegne zaštitu dobijenu od vakcina, javni zdravstveni radnici Amerike kažu da im treba oko dvije nedjelje da dobiju tačne odgovore na ova pitanja.

Bajden je rekao da njegova administracija već radi sa farmaceutskim kompanijama da modifikuje postojeće vakcine, ukoliko je potrebno.

– Međutim, zasad ne vjerujemo da su neophodne dodatne mjere – kazao je on, dodavši da vlada ne planira nove restriktivne mjere za putovanja i poslove.

Omikron je već otkriven u nekoliko zemalja, uključujući Veliku Britaniju i Kanadu, a Bajden kaže da očekuje da stigne i do SAD.

– Prije ili kasnije, vidjećemo slučajeve omikrona i ovdje. Moramo da se suočimo sa novom prijetnjom na način na koji smo to radili i ranije – naveo je Bajden.

Predsjednik SAD je rekao i da, ukoliko je neko dobio dvije vakcine protiv korona virusa, a ima 18 i više godina, već sada može da ode po treću dozu.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad