Svijet

Azerbejdžan: Alijev pobijedio na predsjedničkim izborima

Foto: Borba

Državni mediji u Azerbejdžanu proglasili su autoritarnog čelnika Ilhama Alijeva pobjednikom prijevremenih predsjedničkih izbora za koje su međunarodni posmatrači rekli da nisu bili ni slobodni ni pošteni.

Nakon zatvaranja više od 6.500 biračkih mjesta u zemlji, azerbejdžanski državni mediji objavili su rezultate izbornih anketa prema kojima je Alijev dobio između 92,4 i 93,9 posto glasova.

Glasanje koje je održano juče (7. februara), a izašlo je gotovo 77 posto birača s pravom glasa. Alijevu rezultat ovih izvora osigurava još sedam godina na čelu te naftom bogate južnokavkaske republike na Kaspijskom jezeru.

Alijev, koji je na vlasti otkako je naslijedio svog oca Hejdara 2003. godine, u pravilu osvaja više od 85 posto glasova na izborima. Azerbejdžanski zvaničnici kažu da su izbori pošteni i transparentni te da je popularnost Alijeva narasla nakon pobjede u Nagorno-Karabahu.

Na izborima je bilo šestoro kandidata, ali svi su oni u prošlosti javno podržavali aktuelnog predsjednika, objavio je OSCE.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad