Region

Avion vazdušnih snaga Rumunije snima teritoriju BiH

Foto: Tanjug

U skladu sa odredbama međunarodnog ugovora “Otvoreno nebo” iznad BiH će od danas pa do 17. maja biti realizovano snimanje teritorije iz vazduha senzorima.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, posmatrački let Španije, Beneluksa, Porugalije i Rumunije iznad BiH realizuje to ministarstvo u saradnji sa Oružanim snagama BiH i ministarstvima inostranih poslova, komunikacija i transporta sa Međunarodnim arodromom Sarajevo.

Iz Ministarstva odbrane BiH obaveštavaju građane da se radi o najavljenoj aktivnosti, u toku koje će se posadi aviona i međunarodnim inspektorima pridružiti prateći tim Oružanih snaga BiH i Ministarstva komunikacija i prometa te da nema potrebe za zabrinutošću i strahom.

Posmatrački let će biti obavljen avionom vazdušnih snaga Rumunije (RO AN-30). Tačno vreme realizacije i putanja posmatračkog leta će biti usaglašeni u toku zajedničke pripreme, nakon dolaska delegacije na aerodrom u Sarajevu.

Ugovor „Otvoreno nebo“ predstavlja jedan od bezbednosnih aranžmana koji državama članicama omogućava snimanje teritorije države iznad koje se obavlja posmatrački let u cilju pribavljanja podataka o vojnim snagama i aktivnostima, prenela je Fena.

Svrha Ugovora je izgradnja i razvijanje poverenja među članicama, a BiH je pristupila ovom Ugovoru 2003. godine.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad