Svijet

Austrijska vojska obučila dva psa da nanjuše kovid-19

Austrijska vojska uspešno je obučila dva psa da nanjuše infekciju kovid-19, saopštila je danas vojska i dodala da postoji mnoštvo dokaza da psi mogu da budu raspoređeni da identifikuju nosioce virusa.

Foto: Kurir

Austrijske vlasti su sada u potpunosti obučile dva psa, belgijskog ovčara i rotvajlera, da otkriju miris kovida-19 nakon što su onjušili više od 3.000 uzoraka, uključujući korišćene maske za lice, sa stopom uspešnosti „daleko iznad 80 odsto”, izjavila je ministarka odbrane Klaudija Taner, prenosi Rojters.

„Odavno znamo da naši službeni psi mogu da nanjuše razne materijale… Ali ono što smo ovde postigli je nešto veoma posebno”, rekla je ona na konferenciji za novinare.

Ispitivanja širom sveta i na Tajlandu pokazala su da psi mogu da koriste svoje moćno čulo mirisa da otkriju korona virus sa visokim stepenom tačnosti, što sugeriše da bi mogli da budu redovno raspoređeni kao dodatna linija bezbednosti na velikim događajima i na granicama, navodi Rojters.

Aerodromi u Finskoj prošle godine su počeli da raspoređuju pse koji služe za proveru na kovid-19 prilikom dolazaka putnika.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad