Svijet

Austrija i Luksemburg najavili tužbu zbog zelene etikete EU za atomsku energiju i gas

Odluka Evropske komisije da klasifikuje gas i nuklearnu energiju kao prelazne održive djelatnosti koje su podobne za privatne investicije, izazvala je negodovanje pojedinih članica EU, ali i ekoloških organizacija nezadovoljnih takvim lijepljenjem “zelene etikete” na fosilni gas i nuklearne elektrane.

Elektrane
Foto: Borba

Austrija i Luksemburg su zaprijetili da će podnijeti tužbu protiv taksonomije Evropske komisije. Prijedlog Evropske komisije prvenstveno udovoljava “željama atomskog lobija”, izjavila je austrijska ministarka za zaštitu klime Leonore Gevesler.

Gevesler je rekla da je taksonomija Evropske komisije “ekološka manipulacija ” i najavila da će Austrija, čim bude usvojena, “podnijeti tužbu Evropskom sudu pravde”, prenio je briselski portal EURACTIV.

I ministar energetike Luksemburga, Klod Turmes najavio je da će njegova zemlja zajedno sa Austrijom “razmotriti dodatne pravne korake”.

“Luksemburg odlučno ponavlja da se protivi uključivanju nuklearne energije i fosilnog gasa u taksonomiju EU za ‘održivo’ finansiranje”, rekao je Turmes.

Austrijski član Evropske komisije, Johanes Han, već je izrazio svoje nezadovoljstvo taksonomijom tako što je bio jedan od tri komesara koji su glasali protiv tog dokumenta.

Njemačka je takođe bila protiv uključivanja djelatnosti iz nuklearnog sektora u taksonomiju, ali se, prvenstveno zbog pritiska privrednika, zalagala da djelatnosti iz oblasti prirodnog gasa budu klasifikovane kao prelazne održive djelatnosti.

Osnovni motiv je da se na taj način stimuliše napuštanje uglja kao najvećeg zagađivača.

Komisija je za djelatnosti iz oblasti gasa i nuklearne energije odredila stroge uslove kako bi one bile smatrane održivim. U slučaju nuklearne energije, uslov je da nove centrale dobiju građevinsku dozvolu do 2045. i da se do 2050.izgrade deponije za krajnje skladištenje radioaktivnog otpada.

Te odredbe izazvale su negodovanje ekoloških aktivista, koji tvrde da planovi komisije počivaju na obećanjima koja neće moći da se provjere do sredine ovog stoljeća.

Komisija je te primjedbe odbacila uz objašnjenje da na sve to moraju i formalno da se obavežu vlade zemalja članica EU.

Pojedine ekološke organizacije ocijenile su i da je taksonomija suprotna Pariskom klimatskom sporazumu.

“Taksonomija EU je zamišljena kao važan instrument za prilagođavanje finansijskih tokova pariskom sporazumu. Umjesto toga, Evropa podriva svoju vodeću ulogu u zaštiti klime i spušta standarde u EU, a i šire”, izjavila je direktorka Evropske klimatske fondacije (ECF) i jedan od ključnih arhitekata sporazuma iz Pariza Lorens Tubijana.

“Oznaka zeleno za gas je ekološka manipulacija. Finansijskom sektoru je potrebna jasnoća. Ovaj slabi kompromis oko gasa potkopava cjelokupne ambicije taksonomije i vode tome da će investitori potražiti pouzdanije, naučno zasnovane kriterijume”, rekla je ona.

Organizacija za zaštitu prirode WWF pozvala je Evropski parlament da odbaci zakonski prijedlog komisije, koji je nazvala proizvodom saveza zemalja sklonih nuklearnoj energiji i gasu, pod vođstvom Francuske.

“Naučno gledano, ovaj je zakon prevara i mora biti odbačen kako bi se sačuvao kredibilitet cijele taksonomije”, izjavio je zvaničnik WWF Sebastijan Godino.

Akt koji je usvojila komisija, biće proslijeđen Evropskom parlamentu i Savjetu EU koji imaju četiri mjeseca da ga prouče i daju eventualne primjedbe. Mogu da zatraže i da rok bude produžen za još dva mjeseca.

Ako nakon isteka roka ne bude primjedbi ili većine neophodne za ulaganje veta, akt sa taksonomijom će stupiti na snagu i početi da se primjenjuje od 1. januara 2023. godine. Eventualna odluka suda, ako dođe do postupka, mogla bi da se očekuje tek kasnije te godine.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad