Svijet

Asanž postaje počasni građanin Rima

Foto: OR Books/Odbrana.Info

Bivša gradonačelnica Rima Virdžinija Rađi rekla je da će osnivač „Vikiliksa“ Džulijan Asanž postati počasni građanin tog grada početkom sljedeće godine, nakon što su to podržali odbornici u lokalnoj skupštini.

Virdžinija Rađi, odbornica pokreta Pet zvjezdica, rekla je da je Asanž simbol slobode govora koja je od suštinskog značaja za svaku istinsku demokratiju. Gradonačelnica Rima od 2016. do 2021. godine je i predložila da osnivač Vikiliksa bude počasni građanin italijnske prijestonice, prenosi Rojters.

Naglasila je da Asanž već godinama zatvoren u užasnim uslovima zbog obavljanja novinarskog posla.

Predlog su rimski odbornici usvojili u utorak, čime je pokrenut proces za koji je Virdžinija Rađi rekla da se nada da bi mogao da bude završen do Božića, dodavši da će možda potrajati malo duže.

I drugi italijanski gradovi su preduzeli slične korake. Grad na sjeveru zemlje, Ređo Emilija dodijelio je Asanžu titulu počasnog građanina prošlog mjeseca, dok se Napulj priprema da to uskoro učini.

Asanž (52) se od 2019. godine nalazi u Belmaršu, jednom od najstrože čuvanih zatvora u Velikoj Britaniji, a SAD traže da im bude isporučen zbog objavljivanja povjerljivih američkih vojnih zapisa i diplomatskih depeša 2010. godine kojima je razotkrio zločine američke vojske.

Asanžove pristalice krivično gonjenje vide kao politički motivisan napad na novinarstvo i slobodu govora.

Sa druge strane, američke vlasti tvrde da je objavljivanje tajnih dokumenata dovelo u opasnost živote njihovih državljana u svijetu. Ako bude izručen SAD, Asanžu prijeti kazna do 175 godina zatvora.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad