Portal ODBRANA

Identitet

Apel sa Cetinja 1910. godine: Na popisu se izjasnite kao Srbin, ne pišite pokrajinsko ime! Mi smo Srbi i samo Srbi!

Ovo su naša provincijska imena. Jer, iako je tačno da je naziv crnogorski, srpski, bokeljski, hercegovački, banaćanski itd. lepa i vezana za mnogo svetih trenutaka kako u istoriji tako i u sadašnjosti, međutim, ako se tako zovemo, učinićemo veliku nepravdu i uvrediti našu najveću svetinju – ime Srbin

Mi smo Srbi i samo Srbi, a sva slava koju su pojedine pokrajine osvojile pripada celoj Srbiji, a ne samo toj pokrajini , objavio je list „Cetinjski vjesnik“ 9. maja 1910. godine, pridružujući se na taj način pozivu lista. “Srbobran” kojim je svim Srbima koji su otišli u Ameriku rečeno da se izjasne na popisu, bez obzira sa koje srpske teritorije dolaze.

U apelu se ističe da se srpski narod ne smije vrijeđati svojom srpskom nacionalnošću i ne smije ga zbunjivati ​​teritorijalna pripadnost jer je, kako je objašnjeno u tekstu, njegova nacionalnost svakako samo srpska, a samo teritorijalna pripadnost može biti crnogorska. , hercegovački, bokeški itd.

– To su naša provincijska imena. Jer, iako je tačno da je naziv crnogorski, srpski, bokeljski, hercegovački, banaćanski itd. prelijepo i vezano za mnogo svetih trenutaka kako u istoriji tako i u sadašnjosti, međutim, ako se budemo nazivali tim imenima, učinićemo veliku nepravdu i ogrešićemo se o našu najveću svetinju – ime Srbin , objavio je Cetinjski list. .

Srbi
Svi Srbi zajedno

Na Cetinju su objavljeni i redovi iz lista “Srbobran” koji kažu da je dužnost svakog Srbina da ne koristi svoje pokrajinsko ime, već da ga spoji u opšti naziv – Srbin.

– Sveta dužnost svakog dobrog Srbina je da svoje pokrajinsko ime utopi u opšti naziv Srbin, koji nema ni jednu tamnu mrlju, već sija kao sunce , objavio je “Cetinjski vjesnik”.

Sa Cetinja je srpskom narodu poručeno da se ne obazire na “malave” i “neljude” i od vlasti koji će Srbe podijeliti na razna pokrajinska imena i tako umanjiti moć i moć našeg zajedničkog imena za svoje korist.

Cetinjski vjesnik, 8.5.1910.

– Nemojmo se obazirati na sebične vladare ili korumpirane trgovce, koji žele da nas iz ličnih razloga podele na razna provincijska imena i tako umanje snagu i moć našeg zajedničkog imena. Prezremo sve neljude i nitkove koji nas veličaju i hvale kao Hercegovce, Crnogorce ili druge, jer to ne čine iz plemenitih pobuda , zaključuje se u tekstu štampanom 1910. godine na Cetinju.

* U svakom broju “Cetinjskog vjesnika” izlazile su rubrike Srpstvo i Slovenstvo u kojima su praćeni svi važni događaji i vijesti od značaja za Srbe iz svih krajeva, oslobođenih i neoslobođenih, kao i važne vijesti iz slovenskih zemalja .

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad