Srbija

Analitičar: Poseta Si Đinpinga dvovekovna šansa za Srbiju

Foto: Tanjug

To je šansa koju treba da iskoristimo da postanemo centar, a ako ne možemo da budemo velika država po broju stanovnika i ekonomije, možemo da postanemo najznačajniji kineski partner , ukazuje politički analitičar Miloš Laban

Politički analitičar Miloš Laban ocenio je danas da je predstojeća poseta predsednika Kine Si Đinpinga Srbiji dvovekovna šansa za Srbiju koju treba iskoristiti kako bi zemlja postala najznačajniji kineski partner, ne samo u ovom delu Evrope, već možda i u celoj istočnoj Evropi kojoj “Put svile” gravitira.

“Dolazi nam svetska velesila, ekonomski sigurno, po svemu sudeći prva sad sila sveta. Sada imamo šansu dvovekovnu, zahvaljujući pažnji koju nam je opet Kina posvetila”, rekao je Laban za Tanjug.

Ukazuje da poseta predsednika Kine u kompleksnoj situaciji, kad je Srbija pod pritiscima, od Saveta Evrope do rezolucije o Srebrenici, i to u vrlo kratkom vremenu pokazuje veliku pažnju.

“To je šansa koju treba da iskoristimo da postanemo centar, a ako ne možemo da budemo velika država po broju stanovnika i ekonomije, možemo da postanemo najznačajniji kineski partner ne samo u ovom delu Evrope, nego možda i u celoj istočnoj Evropi gde gravitira Put svile”, rekao je on i naglasio da je to “životna šansa” za Srbiju koju ne smemo da ispustimo.

Govoreći o najavi Crne Gore da će podneti amandmane na rezoluciju o Srebrenici, on ističe da Srbija mora biti oprezna i da, bez obzira na crnogorske amandmane koji su, kako ocenjuje, povoljniji za Srbiju nego početni tekst rezolucije, i dalje treba da radi protiv usvajanja te rezolucije.

Laban ističe da u Srebrenici nije bilo genocida i ukazuje da je to najbolje rekao direktor Centra “Simon Vizental” Efraim Zurof, koji odlično zna, s obzirom na holokaust koji su doživeli Jevreji u Drugom svetskom ratu, šta se može smatrati genocidom.

Osvrćući se na vest koju je objavio portal Frontlajner da je zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju i izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar smenjen, a što je Stejt department demantovao, Laban ocenjuje da je Eskobar na udaru skrivenog nemačkog lobija u SAD.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad