Svijet

Amerikanci traže od Kijeva da vrati „abramse“

Foto: Borba

Obistinjuju se, izgleda, prognoze Rusa, da „abramsi“ neće ništa promeniti na bojnom polju,  i da će i oni goreti kao i ostali tenkovi, tako da Amerika sad zahtjeva od Kijeva – da im ova oklopna vozila vrati kako se ne bi dalje brukali.

Portal „Njuz najn“, dio najveće televizijske mreže u Indiji, ne precizirajući izvor svojih saznanja, ekskluzivno prenosi da su SAD od svojih ukrajinskih partnera zatražile da im vrate „abramse“ i da zauzvrat uzmu „leoparde“.

Predlog da jedan američki tenk zamijene četiri njemačka, iznio je, navodno, niko drugi nego američki ministar odbrane Lojd Ostin, koji je Ukrajinu posetio 20. novembra. Kijev bi, naime, ako bi pristao na ovu šemu, za sedam glavnih borbenih tenkova vojske SAD dobio čak 28 „leoparda“.

„Dženeral dajnamiks“, koji je proizvođač „abramsa“ smatra da u trenutnoj situaciji, Ukrajinci te tenkove ne mogu da koriste u borbi. Čak iako bi se koristili na bojnom polju, uvjerena je američka kompanija, desilo bi im se isto što i njemačkim tenkovima – koji su uništeni i zavijeni u oblake dima tokom ljeta postali maltene viralni zahvaljujući objavljenim snimcima.

„To bi moglo da nanese ozbiljnu štetu reputaciju ovih tenkova širom svijeta. Mnogi vojni stručnjaci smatraju da se američki tenkovi možda neće dobro ponašati ni u hladnim mjesecima, a opasnost će predstavljati i njihova upotreba tokom velikih snežnih padavina, jer nisu projektovani na osnovu klimatskih uslova u Rusiji i Ukrajini. Osim toga, postoji opasnost da bi tenkove mogla da zarobi ruska vojska, što bi Moskvi omogućilo pristup modernoj tehnologiji u njima“, ukazuje „Njuz najn“.

Zelenski, prenosi indijski portal, nije prihvatio ponudu, a poslije posjete američkog ministra ukrajinska vojska je objavila video snimak na kome se vidi da su neki „abramsi“ koji su mjesecima ležali u skladištima – napokon korišćeni u borbi. Saveznici Zelenskog, dodaje se, smatraju da bi, iako „abramsi“ propadnu oni ipak bili na dobitku, odnosno da bi Amerika podlegla pritisku da im isporuči više oružja.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad